Algaval NATO tippkohtumisel käsitletakse kõigi liitlaste julgeoleku tagamist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO tippkohtumist julgestavad tuhanded politseinikud
NATO tippkohtumist julgestavad tuhanded politseinikud Foto: SCANPIX

Täna algab Suurbritannias Walesis NATO tippkohtumine, kus arutatakse NATO liitlaste julgeoleku tagamist – kollektiivkaitset, heidutust ja liitlaste koostöövõime tugevdamist, aga ka Afganistani-missiooni lõpetamist ning olukorda Ukrainas.

Samuti NATO edasist laienemist ning koostööd kandidaatriikidega.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on kõne all Euroopa muutunud julgeolekuolukord ning liitlaste kohaloleku suurendamine meie piirkonnas. «Venemaa agressioon Ukraina vastu on muutnud julgeolekuolukorraga Euroopas, mistõttu on NATOl vaja tugevdada kõigi oma liikmete julgeolekut,» rõhutas välisminister Paet.

«Lisaks on oluline teha otsused Atlandiülesest koostööst, kaitsekulutuste tasemest, NATO laienemisperspektiivist ja partnerlustest ning NATO edasisest rollist Afganistanis,» rõhutas ta.

Tippkohtumisel räägitakse alliansi reageerimisest halvenenud julgeolekuolukorrale Euroopas. Samuti antakse  hinnang Venemaa tegevusele Ukrainas, sealhulgas Krimmi annekteerimisele ja konflikti eskaleerimisele Ida-Ukrainas.

Eesti peab oluliseks käsitleda Walesi tippkohtumisel NATO liitlaste kohaloleku senisest tugevamaks muutmist nii maal, õhus kui merel meie piirkonnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles