Välismeedia kirjutas hävitajatest kuni tudeng Tomini

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea kontserdimajas peetud kõnes lubas Barack Obama, et USA seisab vähimagi kõhkluseta Eesti iseseisvuse ja vabaduse eest, ning teenis mitmel korral publiku aplausi.
Nordea kontserdimajas peetud kõnes lubas Barack Obama, et USA seisab vähimagi kõhkluseta Eesti iseseisvuse ja vabaduse eest, ning teenis mitmel korral publiku aplausi. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

President Barack Obama visiit andis välismeediale kõneainet alates presidentide naljadest ja lõpetades ähvardusega NATO vägede koondamisest vastu Venemaa piiri.

BBC avaldas visiidi eel videoloo Narvast, kus näidati Venemaa ähvardavat lähedust üle maalilise Narva jõe. BBC korrespondent Chris Morris märkis, et 90 protsenti Narva elanikkonnast on venelased, kuid nende meelsus on muutunud.

«Kuhu me Venemaal läheme? Keegi ei oota meid seal. Minu lapsed ja lapselapsed on juba siin. Kes tahtsid minna, on juba lahkunud. Me oleme siin üsna rahul,» ütles Jevgenia.  Bloombergi korrespondent Hans Nichols leidis, et Obama ei peagi Eestis palju ütlema, ainus asi, mis tuleb teha, on maandada lennuk. Endise Nõukogude Liidu vabariigi külastamises on suur sümbolism.

Financial Timesi ajakirjanik Tony Barber meenutas, et Toompea seinale on graveeritud 56 ministri nimed, kes küüditati ja surid pärast Stalini anneksiooni 1940. aastal.

«Praegu näitab Eesti teed Euroopa tulevikule, mis on rahulik, tsiviliseeritud, loov ja vaba. Samal ajal, kui Ukraina konfliktile ei paista lõppu, tasuks endale meenutada, milline katastroof see oleks, kui Stenbocki maja seinale kunagi uusi nimesid lisama hakataks.»

USA Today tõi fookusse president Obama tehtud nalja eilsel pressikonverentsil, kus ta ütles, et ehk oleks tervishoiureform paremini läinud, kui ta oleks taibanud küsida IT-riigilt Eestilt abi Ühendriikide tervishoiusüsteemi veebilehe loomisel.

Washington Post keskendus visiidi kõrval Eesti presidendile Toomas Hendrik Ilvesele, portreteerides oma loos seda, kuidas Jerseyst pärit poisist – keda seal tänini Tomina mäletatakse – sai Eesti president.

Hoopis teise tooni valis Kremli telekanal Russia Today, mis pealkirjastas artikli Obama lubadusega saata Eestisse rohkem hävitajaid.

«Pärast Eesti palvet ütles USA president Barack Obama, et saadab lisaks Ühendriikide õhuvägesid. Samal ajal jätkab NATO jõudude koondamist Venemaa piiridele,» kirjeldas kanal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles