Ligi: eelarvearutelud ei tõota teravaks minna

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann / Postimees

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et järgmise aasta riigieelarve arutelud on olnud väga viisakad ning ka lisarahataotlusi on esitatud realistlikumates summades, kui lähenevate riigikogu valimiste eel oodata võiks.

Ligi ütles pressikonverentsil küsimustele vastates, et ei tea, kas tuleva aasta riigieelarve aruteludes ongi «kõige tulisemaid» vaidluskohti. «Meil on üsna tasakaalukalt asi jaotatud, nii et kõik saavad aru, et on tehtud häid kompromisse ja koalitsioonilepinguga on ka suured lisakulud ära otsustatud: lastetoetus ja tööjõumaksude alanemine,» rääkis ta.

Seniseid eelarvearutelusid nimetas ta väga viisakateks ning ütles, et üsna viisakad on olnud ka lisarahataotlused. «Neid on ikkagi realistlikul toonil esitatud, realistlikumates summades, kui võiks karta enne valimisi,» ütles Ligi.

Ühtlasi avaldas ta arvamust, et ühelgi ministril pole mõttes arutelusid väga teravaks ajada, sest rahamasinat pole kuskilt võtta. «Majandusprognoosid lähevad alla ja kõik hoiavad pöialt, et ei peaks saavutatus tagasi minema,» lausus rahandusminister.

Küll kinnitas ta, et küsimärgi all on veel see, mis toimub riigitöötajate palgatõusuga. Ligi sõnul räägitakse meedias millegipärast riigiametnike palkadest, ehkki tegelikult pole neist enamik mitte ametnikud, vaid õpetajad, arstid, kaitseväelased, päästjad või tolliametnikud.

Tema sõnul on küsimus selles, kuidas kohelda neid võrdselt ning anda rohkem neile, kelle palk on kas seni teistest maha jäänud või on maha jäänud võrreldes nende haridusega. «See on see, mis on minu jaoks kõige vaieldavam küsimus,» lausus Ligi, kuid kordas, et pole aruteludes teravusi tundnud.

Valitsuskabinetti jõudis riigieelarve arutelu selle nädala alguses. Tuleva aasta riigieelarve eelnõu peab valitsus riigikogule üle andma hiljemalt septembri lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles