Moskva: Ukraina NATOsse pürgimine võib nurjata konflikti lahendamise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen (paremal) tervitab tippkohtumisel Ukraina presidenti Petro Porošenkot.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen (paremal) tervitab tippkohtumisel Ukraina presidenti Petro Porošenkot. Foto: SCANPIX

Ukraina tugevnenud püüdlused NATOga liitumiseks võivad nurjata edusammud riigi idaosa konflikti lahendamisel, hoiatas täna Venemaa välisminister Sergei Lavrov.

«Just siis, kui uuritakse võimalusi hakata lahendama Kiievi ja mässuliste vahelisi konkreetseid probleeme, algatab Kiiev oma blokivälise staatuse lõpetamise ja NATOga ühinemise,» edastas uudisteagentuur AFP.

«See on ilmne katse nurjata püüdlused alustada dialoogi rahvusliku julgeoleku kindlustamiseks.»

Lavrov avaldas lootust, et Kiiev ja Ida-Ukraina venemeelsed separatistid võtavad reedel Minskis kohtudes kõneluste aluseks seitsmepunktise rahuplaani, mille pakkus välja Vene president Vladimir Putin.

Walesis täna ja homme toimuval NATO tippkohtumisel osaleb ka Ukraina president Petro Porošenko, kes kohtub alliansi liikmesriikide liidritega.

Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk ütles eelmisel nädalal, et saadab parlamenti Ukraina blokivälise staatuse tühistamise eelnõu, mis võimaldab taotleda NATOga liitumist. Venemaa on nõudnud aga, et Ukraina jääks neutraalseks.

NATO pakkus Ukrainale liikmestaatuse poole liikumist 2008. aastal, mil Venemaa ründas Gruusiat. 2010. aastal otsustas aga toonane president Viktor Janukovõtš alliansiga liitumisest loobuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles