Vene kindralstaabi eksjuht: uuendatud doktriin ei määratle vaenlasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kindralstaabi endine ülem Juri Balujevski aastal 2008.
Vene kindralstaabi endine ülem Juri Balujevski aastal 2008. Foto: SCANPIX

Vene uuendatud sõjaline doktriin ei määratle potentsiaalseid vaenlasi ja nendevastaste ennetava tuumarünnaku tingimusi, säärane informatsioon on olemas salastatud direktiivides, ütles endine Vene kindralstaabi ülem Juri Balujevski Interfaxile.

Balujevski oli 2010. aastast pärineva praeguse Vene sõjalise doktriini kaasautor.

«Riigi sõjaline doktriin on ametlike seisukohtade süsteem riigi sõjalise julgeoleku ja kaitse tagamisest. Nendele seisukohtadele antakse salajastes plaanides sõjaline sisu ning seda uuendatakse pidevalt. Näiteks eksisteerib Venemaa kaitseplaan. Ma tean kindlalt, et see sisaldab kõike; [infot] meie potentsiaalsete vaenlaste, partnerite, tuumaheidutussüsteemi ja strateegiliste tuumajõudude kasutamise kohta konkreetsel ajavahemikul,» rääkis Balujevski.

Ta rõhutas, et tuumaheidutus ei ole tänapäeval uute väljakutsete ja ohtude vastu imerohi. «Tuumarelvadest rääkides, mõnesid eesmärke ei ole võimalik saavutada tuumajõudude abil. Lihtne näide: Nõukogude Liidul oli võimas tuumakilp, ent see ei suutnud meie riiki lagunemisest päästa,» sõnas endine kindralstaabi ülem.

«Olen kindel, et tuumaheidutuse kõrval vajame mitte-tuumaheidutuse süsteemi. See tuleb lisada uuendatud sõjalisse doktriini,» ütles Balujevski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles