Britid lubavad anda NATO kiirreageerimisüksusesse kuni 3500 sõdurit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama ja Suurbritannia peaminister David Cameron NATO tippkohtumisel.
USA president Barack Obama ja Suurbritannia peaminister David Cameron NATO tippkohtumisel. Foto: SCANPIX

Suurbritannia võib panustada NATO kiirreageerimisüksusesse kuni 3500 sõduriga, teatas täna riigi peaminister David Cameron.

Cameroni sõnul peab 1949. aastal Lääne-Euroopa kaitsmiseks Nõukogude Liidu eest loodud NATO näitama, et Põhja-Atlandi lepingu artikkel 5 kehtib jätkuvalt kõigile alliansi 28 liikmesriigile.

«Ajal, mil Venemaa trambib ebaseaduslikult üle Ukrainast, peame kinnitama oma Ida-Euroopa liikmetele, et täidame alati artikkel 5 kohustusi,» rääkis Cameron Walesis NATO tippkohtumise teisel päeval.

Ta rõhutas, et selleks peab NATO olema suuteline kiiremini reageerima, ja avaldas lootust, et liikmesriikide juhid lepivad kokku sellise üksuse loomises, mis oleks kahe kuni viie päevaga võimeline jõudma kuhu iganes maailmas.

Kiirreageerimisüksus oleks osa Poolas asuva peakorteriga reformitud NATO reageerimisjõududest.

Kokkuleppele jõudmise korral panustab Suurbritannia sellesse 3500 mehega, lubas valitsusjuht.

NATO kiirreageerimisjõudude vajalikkuse on eriti tugevalt toonud välja nii Ukraina kriis kui Islamiriigi teod Iraagis ja Süürias ning nende kaugemale suunatud ähvardused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles