Lääneriigid mõistsid Venemaa otsuse hukka

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome välisminister ja OSCE esimees Alexander Stubb.
Soome välisminister ja OSCE esimees Alexander Stubb. Foto: AP / Scanpix

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon OSCE taunis Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi tänast otsust tunnustada separatistlike Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvust.


OSCE esimees ja ühtlasi Soome välisminister Alexander Stubb kritiseeris Medvedevit ja nimetas separatistlike piirkondade sõltumatuse tunnustamist «OSCE põhimõtete rikkumiseks», vahendas AFP.

«Venemaa peaks juhinduma OSCE põhimõtetest, mis austavad Gruusia territooriumi terviklikkust ja suveräänsust,» täpsustas Stubb, kes kutsus Vene vägesid üles kohe Gruusia territooriumilt taanduma.

«Rahvusvaheline üldsus ei aktsepteeri ühepoolselt rajatud puhvertsoone.»

Tallinnas visiidil viibiva Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli kinnitusel on Venemaa otsus tunnustada Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat iseseisvate riikidena vastuolus «rahvusvahelise õigusega».

Merkel nõudis, et Venemaa täidaks Prantsusmaa vahendatud kuuepunktilist rahuplaani, mille kohaselt peab Venemaa oma väed kohe Gruusiast välja viima.

Euroopa Nõukogu süüdistas Venemaad  «topeltstandardites» ja nende liikmesriigi territoriaalse terviklikkuse rikkumises.

«Selle otsuse suurim ohver on Vene Föderatsiooni rahvusvaheline usaldusväärsus,» kinnitas nõukogu peasekretär Terry Davis AFP-le.

Suurbritannia välisminister David Miliband kutsus Reutersi teatel pärast tänast Medvedevi otsust looma Gruusias Venemaa-vastast rahvusvahelist koalitsiooni. Ta lisas, et sõidab homme Ukrainasse, et leida koalitsioonile võimalikult laia kandepinda.

Tšehhi valitsus taunis samuti Venemaa otsust ja välisministeeriumi esindaja Zuzana Opletalova nentis AFPle, et «Venemaa pole selles konfliktis erapooletu».

Jordani jõe läänekaldal asuvat Ramallah linna külastanud USA välisministri Condoleezza Rice'i kinnitusel on separatistlike piirkondade ametlik tunnustamine «kahetsusväärne» ja ta tuletas Venemaale taas meelde, et riik on tunnistanud Gruusia piiride puutumatust.

Mitmete teiste lääneriikide kõrval hindasid ka Valgevene opositsioonipoliitikud skeptiliselt separatistlike piirkondade tunnustamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles