Kerry ja Hagel kutsuvad Islamiriigi vastu koalitsiooni moodustama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi hirmutegude vastane meeleavaldus peamiselt islamiusuliste kodanikega Indoneesias.
Islamiriigi hirmutegude vastane meeleavaldus peamiselt islamiusuliste kodanikega Indoneesias. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry ja kaitseminister Chuck Hagel on võtnud eesmärgiks luua 10 riigist koosnev tuumik võitluseks Iraagis ja Süürias tegutseva sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu.

Plaanid peaksid paigas olema juba kahe nädala pärast, kui ÜRO Peaassamblee New Yorgis kokku tuleb.

Kerry on öelnud Suurbritannia, Prantsuse, Austraalia ja teiste riikide välis- ja kaitseministritele, et vaja on selget strateegiat ja iga riigi võimaliku panuse väljatoomist. Ta lisas, et paljud riigid ei soovi teadaolevalt osaleda sõjalistes rünnakutes, kuid on valmis aitama luure, varustuse või relvadega.

Kanada juba kinnitas täna, et saadab mitukümmend sõjaväelast Iraaki pühasõdalastega võitlevaid julgeolekujõude nõustama.

Peaminister Stephen Harperi kantslei teatel liituvad kanadalased USA nõustajatega, kes aitavad Iraagi valitsusvägedel võidelda efektiivsemalt Islamiriigist põhjustatava ohuga.

Kerry ja Hagel arutasid IS-i vastase ühisrinde moodustamist täna NATO tippkohtumisel kümnekonna liidriga. Kohtumisest võtsid osa Austraalia, Briti, Kanada, Taani, Prantsuse, Saksa, Itaalia, Poola, Türgi ja USA kaitse- ja välisminister.

Kerry ütles, et NATO riikidel on olemas vajalik tehnoloogia ja oskusteave, kuid vaja on ka tahet võitlusse asuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles