Paet ja Mikser: praegu käsitleme me seda kuriteona

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Liis Treimann

Walesis NATO tippkohtumisel viibivad välisminister Urmas Paet ja kaitseminister Sven Mikser kinnitasid mõlemad intervjuudes Postimehele, et praeguse seisuga suhtuvad nad kaitsepolitseiniku röövimisse kui tavalisse kuriteosse.

«Praeguse informatsiooni põhjal käsitleme me seda kuriteona. Tegemist on väga tõsise kuriteoga,» ütles Mikser. «Eesti riik teeb kõik, mis teha annab ja mis on teha vaja, et oma kodanik vabastada. Loodame, et Venemaa teeb igakülgset koostööd meie õiguskaitseorganitega, vastavad palved on Vene poolele edastatud.»

«Praeguse info põhjalt seda, mis kaitsepolitseinikuga Eesti piiril juhtus, tuleb käituda kuriteona,» kinnitas ka Paet. «Tänase info pealt ma veel ei tõmbaks suurejoonelisi paralleele.»

Mikseri sõnul ta oma NATO kolleegidega juhtunut jutuks võtnud pole. «Eestis tegeleb kriminaalmenetlusega prokuratuur ja kaitsepolitsei ametnik töötab siseministri haldusalas,» põhjendas ta. «Kuni me käsitleme seda kuritegeliku aktina, on selleks kohased protseduurid, kuidas seda küsimust lahendada.»

Paeti sõnul on mõned kolleegid talt ka infot selle intsidendi kohta küsinud. «Kuna need uudised läksid kiiresti välja ka rahvusvahelisse pressi, siis mõned inimesed on küsinud, ma siis neile olen rääkinud, mis on juhtunud,» lausus ta.

Viimati tulid Paeti juurde infot paluma tema kolleegid Lätist ja Leedust. Küsimusele, mis oli lõunanaabrite hinnang juhtunule, vastas Paet: «Nad ei andnud hinnangut, nad lihtsalt küsisid infot. Ma arvan, et me ei peaks nende hinnangutega ka kohe tõttama.»

Välisminister rõhutas ka seda, et tema ministeerium kutsus juhtunu asjus välja Venemaa suursaadiku Eestis. «Vene saadiku esimene reaktsioon Tallinnas oli see, et loomulikult tuleb teha koostööd,» kirjeldas Paet. «Eks muidugi on tegemist reede õhtuga ja eks me ootame muidugi sisulisemaid vastuseid. Peamine on see, et kinni võetud Eesti kodanik saaks Eestisse tagasi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles