Kaarel Kaas: kaitsepolitseiniku röövimisel on erioperatsiooni tunnusmärgid

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirja Diplomaatia peatoimetaja Kaarel Kaas.
Ajakirja Diplomaatia peatoimetaja Kaarel Kaas. Foto: Peeter Langovits

Ajakirja Diplomaatia peatoimetaja Kaarel Kaasi sõnul kannab Eesti kaitsepolitseiniku röövimine Luhamaa piiripunkti lähedal erioperatsiooni tunnusmärke.

«Raadioside mahasurumine ja granaatide kasutamine on klassika,» ütles ta Postimehele ning lisas, et oskus selliseid poolmilitaarse iseloomuga operatsioone planeerida näitab eriväljaõppe olemasolu.

Vastavale väljaõppele viitab Kaasi sõnul ka see, et röövimine viidi läbi kiirelt ja tõhusalt. «Röövijatel pidi olema info selle kohta, et kapo ametnik viibib tol hetkel antud piirkonnas ja tegeleb konkreetse juhtumi uurimisega. Küsimus, mis see konkreetne juhtum on, on kogu asja võti,» lisas ta.

Kaasi sõnul on kapo avaldusest võimalik aru saada, et piirkonnas aset leidnud juhtum oli seotud piiriülese organiseeritud kuritegevusega ning ka vihjed viitavad sellele, et organiseeritud kuritegevus kätkes endas ühel või teisel viisil mingisugusust salakaubandust.

Kaas viitas ka CIA direktori (aastatel 1993-1995) James Woolsey tsitaadile, mis kõlab järgmiselt: «Kui teil avaneb juhus vestelda sõnaosava inglise keelt kõneleva venelasega [...], kes kannab 3000 dollarit maksvat ülikonda ja Gucci kingi ja ütleb, et ta on Vene ettevõtte juht [...], siis on neli võimalust. Ta võib olla see, kes ta ütleb end olevat. Ta võib olla Vene luuretöötaja, kes tegutseb ärimehe silid all. Ta võib kuuluda vene kuritegelikku rühmitusse. Aga tõeliselt huvipakkuv võimalus on see, et ta võib olla kõik kolm korraga ja ühegi jaoks neist institutsioonidest ei ole see mingi probleem.»

«Organiseeritud kuritegevus ja eriteenistus on (Venemaal - H.M) väga tugevalt läbi põimitud,» kommenteeris Kaas.

Seda, et tegemist võis olla poliitilist laadi provokatsiooniga, ta aga kaitsepolitseiameti avaldusele tuginedes praegu ei uskunud. «Praegusel hetkel on kapo öelnud, et neil pole põhjust eeldada poliitilisi motiive. Antud hetkel pole põhjust kapo avaldust mitte uskuda.»

Kaitsepolitsei teatas täna pärastlõunal, et kella 9 ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud Luhamaa piiripunkti läheduses vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitseinikult ja viisid ta jõudu kasutades relva ähvardusel Venemaale. Inimröövi eel segati Venemaa suunalt operatiivraadiosidet ja kasutati suitsugranaati.

Kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu ütles õhtul toimunud pressikonverentsil, et ametil pole põhjust arvata, et juhtum on poliitiliselt motiveeritud, ning seda käsitletakse tavakuriteona.

Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus FSB teatas täna õhtul, et pidas Pihkva oblastis operatsiooni käigus kinni Eesti kaitsepolitsei töötaja Eston Kohveri. Vene julgeolekuteenistuse teatel võeti kaitsepolitsei töötajalt ära Tauruse püstol, 5000 eurot, varjatud audiosalvestamise eriseadmed ja erivahendid, mida kasutatakse luureülesannete täitmisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles