Reinsalu: tegemist on rünnakuga Eesti riigi vastu

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Toomas Huik / Postimees

Endine kaitseminister ja praegune Isamaa ja Respublica Liitu kuuluv riigikogu liige Urmas Reinsalu kinnitas, et kaitsepolitseiametnikult vabaduse võtmine ei ole tavaline kriminaalkuritegu, vaid rünnak kogu Eesti riigi vastu ehk terrorikuritegu. 

«Kaitsepolitsei esmane informatsioon oli adekvaatne – öeldi, et tegemist on kuriteoga. Pärast FSB avaldust on jätkuvalt tegemist Eesti pinnal toime pandud kuriteoga, nagu ütlesid prokuratuuri ja kaitsepolitsei esindajad. Sellest lähtuvalt on see kvalifitseeritav Eesti vabariigi karistusseadustiku järgi. Eesti vabariigi karistusseadustikus on aga paragrahv, mis kõneleb terrorikuritegudest,» rääkis Urmas Reinsalu, kelle sõnul tuleb kaitsepolitseiniku röövimist just terrorikuriteoks nimetada.

«See ei ole lihtsalt isikult vabaduse võtmine, vaid tegemist on terrorikuriteoga. Selle eesmärk on poliitiliselt mõjutada ühte riiki. See on rünne Eesti vabariigi vastu, selleks, et mõjutada meie meelekindlust. Kindlasti sellises olukorras tuleb teha kõik, mis võimalik kõrgeimal rahvusvahelisel tasemel, sest see on pretsedenditu samm Euroopa Liidu ja NATO liikmesriikide suhtes,» rääkis Reinsalu, kelle meelest on kurb, et NATO riikide ühtsus nii proovile pannakse.

Reinsalu ütles, et tema oletused on küll spekulatiivsed, ent ta usub siiski, et see on Venemaa reaktsioon Ameerika Ühendriikide presidendi visiidile ja avaldustele. «See on demonstratiivne näitamine Ameerika Ühendriikidele ja teistele lääneriikidele, et võime siin maailma osas teha, mida me tahame ja Obama retoorikal otsekui ei ole katet,» rääkis Reinsalu.

Samuti soovib Venemaa Reinsalu arvates meelega suhteid Eestiga pingestada.

«See on äärmiselt ohtlik samm, et Venemaa sõjas osaleva riigina selliseid meetmeid rakendab. Meie peame oleme praegu kindlameelsed. Terrorikuritegude eesmärk on ühiskonna sidusust lõhkuda,» rääkis Reinsalu lisades, et nii liitlased kui ka meie ametiisikud peavad rakendama kõiki mõjutusvahendeid, et kuriteo ohver - mees, kes teenib Eesti vabariiki - vabastataks.

«Kui naaberriigi eriteenistused meie riigi territooriumil panevad toime kuriteo ja röövivad meie riigi ametiisiku, siis see on reaalne oht Eesti julgeolekule,» ütles Reinsalu.

Ta lisas samuti, et ei peaks sekundikski usaldama FSB informatsiooni, mis puudutab kinnipidamise asjaolusid ja viiteid selle kohta, et ametnik oli Venemaa territooriumil.

«Kurvalt peab nentima, et meie ametiisikut püütakse kindlasti Venemaal mõjutada erinevaid avaldusi tegema,» lisas Reinsalu.

Venemaalt tulnud tundmatud isikud võtsid täna hommikul kell 9 Eesti territooriumil Luhamaa piiripunkti läheduses vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitseinikult ja viisid ta füüsilist jõudu kasutades relva ähvardusel Venemaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles