Kaitsepolitseiniku röövi kohas olid rüseluse jäljed

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna prefekti Tarmo Kohvi sõnul tuvastasid politsei- ja piirivalveameti töötajad kaitsepolitseiniku röövimise kohas rüseluse jäljed.

«Piirivalvurid reageerisid tänasele juhtumile koheselt ning jõudsid sündmuskohale minutitega. Me saime juhtunu kohta teate, kuidas ja kellelt, ma ei kommenteeriks seda,» ütles Kohv Postimehele.

«Piirivaatlusel avastati mahatallatud rohuga koht, kus ilmselgelt oli midagi toimunud. Kas oli kukutud või midagi muud, aga ala kus rohi oli maha tallatud, oli märkimisväärselt suur. Sellest võib järeldada, et seal oli toimunud rüselus. Sealt leiti ka jalajäljed, mis tulid Eestisse ja läksid Vene poole tagasi,» lausus Kohv ja lisas, et ta ei saa kriminaalmenetluse tõttu kommenteerida, kui palju võis üle piiri tulijaid olla.

Kohv tõdes, et tegemist oli ülikiiresti läbi viidud diversiooniga, milles kasutati suitsugranaati ja segati operatiivraadiosidet. «Kogu siseministeeriumi haldusala kasutab ühtset raadiovõrku ja kogu side oli selles piirkonnas häiritud,» sõnas prefekt.

Eesti Vabariigi ametlik piiriesindaja, politsei- ja piirivalveameti piirivalvekolonel Aimar Köss nõudis täna juhtumi osas selgitusi Vene Föderatsiooni piiriesindajalt. Kell 13 tehti sündmuskohal ühisvaatlus, mille käigus kinnitasid mõlemad osapooled fakti, et toimunud on piiririkkumine Venemaalt Eestisse ja tagasi Venemaale. Selle kohta vormistati ka vastav akt, mille allkirjastasid Eesti ja Vene Föderatsiooni piiriesindaja abid.

Kohvi sõnul ta ei kommenteeri Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse FSB väiteid, nagu oleks kaitsepolitseinik peetud kinni Venemaa poolel Pihkva oblastis, kuna KAPO on need väited juba ümber lükanud. «Juhtum leidis aset Eesti-Vene ajutisel kontrolljoone juures Eestimaa poolel. See on ainus minu kommentaar,» ütles Kohv.

Lõuna prefekt kinnitas, et piiriturvalisus on tagatud. «Eesti ja Vene Föderatsiooni ajutist kontrolljoont valvab politsei- ja piirivalveamet, patrulltegevuse ning elektrooniliste valveseadmetega. Riigipiir ei tähenda tänapäeval müüri ega aeda, vaid riikide vahelist kokkulepet, mis looduses vastavalt tähistatud. Eesti-Vene ajutine kontrolljoon on vaid üksikutes kohtades tarastatud, seda valvatakse tehniliste vahendite ja patrulltegevusega,» lisas ta.

Kaitsepolitsei teatas täna, et kella 9 ajal hommikul võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud Luhamaa piiripunkti läheduses vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitseinikult ja viisid ta jõudu kasutades relva ähvardusel Venemaale. Eelnevalt segati Venemaa suunalt operatiivraadiosidet ja kasutati suitsugranaati.

Õhtul vahendas ITAR-TASS FSB teadet, mille kohaselt on julgeolekuteenistus kinni pidanud Eesti kaitsepolitsei töötaja Eston Kohveri, kelle suhtes tehakse menetlustoiminguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles