Ansip ja Merkel: ELi kohalolek Gruusias peab suurenema

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkeli visiit Eestisse.
Angela Merkeli visiit Eestisse. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Peaminister Andrus Ansip kohtus täna Saksamaa Liitvabariigi liidukantsleri Angela Merkeliga, kellega põhiliselt arutati kujunenud olukorda Gruusias.


Eesti ja Saksamaa valitsusjuhid mõistsid üheselt hukka Venemaa sõjalise agressiooni suveräänse riigi vastu.

Kõneldes Venemaa otsuste ja käitumise mõjust suhetele Euroopa Liiduga rõhutasid mõlemad pooled, et Euroopa Liit peab Venemaaga kõnelema ühel häälel.

Ansip ja Merkel jagasid seisukohta, et Vene väed peavad taanduma Gruusiast ning Venemaa kinni hoidma kuuepunktilisest vaherahu leppest. Ühiselt leiti, et praeguses olukorras tuleb kohapeal suurendada rahvusvahelisi vaatlusmissioone.

Peaminister Ansip rõhutas, et Gruusia kriis peab olema pöördepunktiks mitte Gruusia eemaldumisele, vaid kiiremale lõimumisele nii Euroopa Liidu
kui NATO-ga.

«Eesti on järjekindlalt rõhutanud Euroopa naabruspoliitika arendamise vajadust,» sõnas Ansip ja rõhutas, et tarvidus suurendada Euroopa Liidu aktiivsust praeguses kriisipiirkonnas on ilmne.

Kohtumise käigus tegi peaminister ka konkreetseid ettepanekuid poliitiliste meetmete osas, näiteks kiirem viisalihtsustussüsteemi sisseviimine Euroopa Liidu ja Gruusia vahel ning süvendatud vabakaubandusleppe sõlmimine.

Gruusia olukorra arutelu jätkub järgmisel esmaspäeval Brüsselis, kuhu seda koguneb arutama erakorraliselt kokku kutsutud Euroopa Liidu ülemkogu.

Kõneldes kahepoolsetest suhetest märkis peaminister, et Saksamaa on teinud suurt tööd Eesti taasühinemiseks Euroopaga ning toetanud Eestit ka nendel hetkedel, kui Eesti rahvusvahelist tuge reaalselt vajas.

«Selliste stabiilsete, demokraatlikke väärtuste eest
seisvate partnerite olemasolu on ühe väikeriigi jaoks äärmiselt tähtis,» ütles Ansip.

Eraldi tänas peaminister Saksamaad NATO õhuturbe missiooni raames tänavu juulist septembrini korraldatud Baltimaade õhuruumi turvamise eest.

Põgusalt puudutati ka energeetikateemat. Peaminister märkis, et Eesti jaoks on äärmiselt oluline, et kohapealne elektrisektor arvataks Euroopa Liidus süsinikulekke ohuga tööstusharude sekka.

«Eesti jaoks on see küsimus põlevkivienergeetika ja elektritootmises riikliku iseseisvuse säilitamisest,» ütles peaminister.

Põhjalikumalt arutasid valitsusjuhid energiaküsimusi kohtumisele järgnenud töölõunal.

Eesti ja Saksamaa valitsusjuhtide pressikonverentsi saab vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles