Vene julgeolekutöötaja USA ajakirjanikele: see on teie NATO

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema / Postimees

USA päevaleht New York Times kirjutab kapo ametniku Eston Kohveri juhtumit kajastades mõne aasta eest Eesti piiri lähistel toimunud kohtumisest Vene julgeolekutöötajatega.

New York Times annab ülevaate seni teadaolevast informatsioonist ja märgib, et tegemist on ilmselt esimese korraga, kui Venemaad süüdistatakse piiriüleses inimröövis. Küll aga meenutab väljaanne põgusalt 2012. aastal Ukrainast röövitud Vene opositsionäär Leonid Razvozžajevi ning tänavu Ida-Ukraina nn separatistide kätte vangi langenud ja Venemaale toimetatud Ukraina naislenduri Nadežda Savtšenko juhtumeid.

Samuti märgitakse, et Venemaa on süüdistanud ka USAd korduvalt inimröövis, tuues näiteks tänavu USA eriteenistuste poolt Maldiividel kinni peetud ja Ühendriikides küberkuritegudes süüdistatava Vene kodaniku Roman Seleznjovi ning 2008. aastal Tai pealinnas Bangkokis tabatud ning hiljem Ühendriikides ebaseadusliku relvaäri ja USA kodanike tapmiskatse eest vangi mõistetud Viktor Buti. Mõlema mehe puhul on Venemaa süüdistanud USAd inimröövis.

Artikli lõpus märgib aga autor David M. Herszenhorn, et välismaalased peavad Eesti-Vene piiril Venemaa poolel asuvate piiriäärsete alade külastamiseks hankima eriloa. Herszenson meenutab, kuidas möödunud aastal pidasid Vene julgeolekutöötajad piirkonnas lühiajaliselt kinni kolm New York Timesi ajakirjanikku, kes olid läinud sinna kohtuma Dima Jakovlevi emaga. Jakovlev oli ameerika pere poolt adopteeritud vene poiss, kes suri 2008. aastal kasuvanemate hooletuse tõttu.

«Kui üks ajakirjanik küsis, miks ala on piiratud ligipääsuga, osutas ohvitser teisel pool Peipsit asuva Eesti territooriumi poole. «See on teie NATO,» ütles ta,» meenutas Herszenhorn oma artiklis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles