Laaneots: see oli ettevalmistatud FSB erioperatsioon

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Laaneots
Ants Laaneots Foto: Erik Prozes / Postimees

Erukindral Ants Laaneotsa esialgsel hinnangul meelitas FSB kaitsepolitseiniku esmalt piirile lähedale agendiga kohtuma, seejärel viidi ametnik jõuga üle piiri. Esiteks oli vangistatud kaitsepolitseinik Eston Kohver FSBle pinnuks silmaks, teiseks otsustati seda teha, et kompromiteerida Eestit.

«FSB tegi ametliku teate selle kohta, et ametnik on kinni võetud Vene territooriumil, et tema juures oli relv, mis on üle piiri toodud illegaalselt. Teda süüdistatakse spionaažis, et ta oli ootamas agenti, kes pidi infot tooma,» võttis Ants Laaneots esmalt kokku FSB versiooni.

Selle põhjal järeldab ta, et tegemist oli FSB ettevalmistatud erioperatsiooniga.

«Agent, kes pidi tulema üle piiri, keda ta (Eston Kohver – toim.) ootas, teda lihtsalt ei olnud. Teda (Eston Kohver – toim.) taheti hästi piiri lähedale saada. Pärast seda FSB agendid ületasid piiri ja võtsid ta kinni,» kirjeldas Laaneots seda, mis tema hinnangul juhtus.

«Väga ohtlik on see, et venelastel on selline komme, et kui nad mingi legendi kokku panevad, siis nemad sellest ei loobu. Väga raske saab olema Eesti poolel teda välja nõuda,» nentis erukindlal, kelle kinnitusel oli Eston Kohver ammu FSBle pinnuks silmas, kuna Kohver tegeles info kogumisega Venemaa suunal.

Samuti usub Laaneots, et Eesti kaitsepolitseiniku vangistamisest saab propagandakampaania, mille raames tuuakse välja, et Eesti on väga vaenulik Venemaa suhtes. Ka on tegemist Laaneotsa hinnangul vastusammuga sellele, et NATO suurendab siin kohalolekut.

Eile õhtul teatas FSB, et Venemaa territooriumil peeti kinni kaitsepolitsei Tartu osakonna töötaja Eston Kohver. Vene julgeolekuteenistuse teatel võeti kaitsepolitsei töötajalt ära Tauruse püstol, 5000 eurot, varjatud audiosalvestamise eriseadmed ja erivahendid, mida kasutatakse luureülesannete täitmisel.

Eesti versioon on, et Venemaalt tulnud tundmatud isikud võtsid eile hommikul kell 9 Eesti territooriumil Luhamaa piiripunkti läheduses vabaduse teenistuskohustusi täitnud kaitsepolitseinikult ja viisid ta füüsilist jõudu kasutades relva ähvardusel Venemaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles