Rahumägi kaitsepolitseiniku vabastamisest: see saab olema väga pikk ja vaevaline lugu

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Rahumägi.
Jaanus Rahumägi. Foto: Elmo Riig

Vene telekanal Pervõi Kanal teatas laupäeval, et Moskva  Lefortovo rajoonikohus on andnud loa Kohveri vahi alla võtmiseks.Reformierakondlasest poliitik ja julgeolekuekspert Jaanus Rahumägi usub, et Venemaa eriteenistuse poolt vangistatud kaitsepolitseiniku vabastamine saab olema väga pikk ja vaevaline protsess, kui see üleüldse kunagi võimalikuks saab.

Jaanus Rahumäe esialgsel hinnangul oli kaitsepolitseiniku Eston Kohveri vangistamine venelaste poolt poliitilise tagamõtteta intsident, mis on paisunud nüüd palju suuremaks.

«Kaks eriteenistust põrkasid piltlikult öeldes omavahel kokku. See intsident oli tavaline töine intsident, millel ei olnud poliitilist tausta või eesmärki teha provokatsiooni Eesti riigi või NATO vastu. Peale seda, kui see tuli avalikuks, on see saanud poliitilise motiivi,» arvas riigikogu eelmises koosseisus kapo komisjoni juhtinud Rahumägi.

Venemaa kasutab juhtunut nüüd ära Eesti-vaenuliku propaganda tegemiseks. «Välisajakirjanduses on antud kommentaare, et selline ongi teie NATO. Venemaa tunneb ebamugavalt, et Baltikumis on tõstetud sõjalist valmidust. Loomulikult Vene eriteenistus üritab igal moel näidata Eestit ja Balti riike väga halvas valguses,» rääkis Rahumägi, kelle kinnitusel Venemaa oma versioonist, et kaitsepolitseinik ületas ebaseaduslikult piiri, kindlasti ei tagane.  

«Olen skeptiline selles osas, mis puudutab tema vabastamist. See saab olema väga pikk ja vaevaline protsess kui see üleüldse saab olema võimalik, aga ärme rutta sündmustest ette,» arvas Rahumägi, kes usub, et selle tunnistuseks on kasvõi fakt, et inimene viidi eile kohtusse.

«Päris kindlasti ei lähe see seda rada, et eriteenistused omavahelise suhtlemise kaudu lahendavad probleemi. Kui on menetlus, siis olen üsna skeptiline, et seda kiiresti oleks võimalik lahendada,» lisas ta.

Eesti kaitsepolitsei teatas reede õhtul, et Venemaalt tulnud tundmatud isikud võtsid sama päeva hommikul kell 9 Eesti territooriumil Luhamaa piiripunkti läheduses vabaduse teenistuskohustusi täitnud kaitsepolitseinikult ja viisid ta füüsilist jõudu kasutades relva ähvardusel Venemaale. Kapo teate kohaselt tegeles ametnik piiri lähistel parajasti teabehankeoperatsiooniga seoses piiriülese salakaubaveo ja korruptsiooniga.

Veidi hiljem selgus, et kõnealune isik on kapo Tartu osakonna töötaja Eston Kohver.

Kohveri nime tõi avalikkuse ette Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus FSB, kelle ITAR-TASSi vahendatud teate kohaselt peeti mees hommikul operatsiooni käigus Pihkva oblastis kinni ning et temalt võeti ära Tauruse püstol, 5000 eurot, varjatud audiosalvestamise eriseadmed ja erivahendid, mida kasutatakse luureülesannete täitmisel.

Kapo pressiesindaja lükkas seejärel kohe ümber Vene meedias kõlanud väite selle kohta, kus ametniku kinnivõtmine toimus. «Kaitsepolitsei ametnik võeti kinni Eesti territooriumil ja viidi siit vägisi Venemaale,» rõhutas pressiesindaja. Samuti ei olnud tal Eesti poole kinnitusel kaasas mingeid erivahendeid.

Vene  telekanal Pervõi Kanal teatas laupäeval, et Moskva Lefortovo rajoonikohus on andnud loa Kohveri vahi alla võtmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles