Venemaa teavitas Eestit Kohvri vahistamisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver
Eston Kohver Foto: Ekraanitõmmis

Välisministeeriumi kinnitusel teavitas Venemaa neid Eesti kaitsepolitsei ametniku Eston Kohvri vahistamisest, ent konsuliga kohtumist pole Vene pool talle siiani võimaldanud, mistõttu jätkab Eesti selle nõudmist ja on taas välja kutsunud ka Venemaa suursaadiku.

Välisministeeriumi pressiesindaja ütles Postimehele, et konsulaarsuhete Viini konventsiooni alusel sõlmitud Eesti ja Venemaa konsulaarkokkuleppe kohaselt peavad Venemaa ametivõimud võimaldama Eesti konsulile kohtumise vahistatuga hiljemalt kolme päeva jooksul. «Seni seda toimunud pole,» nentis ta ja lisas, et küll on Venemaa ametivõimud määranud Eesti kaitsepolitseinikule riikliku kaitsja.

Eesti välisministeerium jätkab nõudmist, et konsulil võimaldataks Kohvriga kohtuda. Ministeerium kinnitas täna kella 16.45 ajal, et praeguseks on Eesti esitanud Venemaale juba kolmanda noodi.

Samuti kutsuti täna pärastlõunal Tallinnas taas välja Venemaa suursaadik Juri Merzljakov, kes käis välisministeeriumis ka reedel.

Välisministeeriumi pressiesindaja ütles, et lisaks annavad Eesti diplomaadid nii Tallinnas kui teistes riikides ja rahvusvahelistes organisatsioonides toimuvatel kohtumistel ja briifingutel olukorra praegusest seisust ülevaate Euroopa Liidu ja NATO riikide diplomaatidele.

Reedel tegi kaitsepolitsei avalikuks, et kella 9 ajal hommikul võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud Luhamaa piiripunkti läheduses vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitseinikult ja viisid ta jõudu kasutades relva ähvardusel Venemaale. Eelnevalt segati Venemaa suunalt operatiivraadiosidet ja kasutati suitsugranaati, teatas kaitsepolitsei.

Õhtul vahendas ITAR-TASS Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse FSB teadet, mille kohaselt pidas julgeolekuteenistus Pihkva oblastis kinni Eesti kaitsepolitsei töötaja Eston Kohvri. Kaitsepolitsei kinnitas küll, et Venemaale viidud kaitsepolitseinik, kes tegeles Eestis teabe kogumisega piiriülese kuritegevuse kohta, on Kohver, kuid tema kinnivõtmine toimus erinevalt FSB väidetust Eesti territooriumil.

Laupäeval teatas Vene telekanal Pervõi Kanal, et Moskva Lefortovo rajoonikohus on andnud loa Kohvri vahi alla võtmiseks. Vene meedia väitel kahtlustatakse teda spioneerimises ning lisaks ka piiri illegaalses ületamises ja relva ebaseaduslikus transportimises.

Eestis on alustatud juhtumi uurimiseks kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvide alusel, mis käsitlevad vabaduse võtmist ning riigipiiri ja ajutise kontrolljoone ebaseaduslikku ületamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles