ELi uued sanktsioonid on suunatud Vene naftahiidude vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene presidenti Vladimir Putinit kujutav plakat Ukraina lääneosas Lvivis
Vene presidenti Vladimir Putinit kujutav plakat Ukraina lääneosas Lvivis Foto: SCANPIX

Täna välja kuulutatavad Euroopa Liidu uued sanktsioonid piiravad tõenäoliselt Vene naftafirmade Rosneft ja Transneft ning gaasimonopoli Gazprom naftaüksuse juurdepääsu rahaturgudele, teatasid diplomaatilised allikad.

Kuna kõigis kolmes firmas on riigi osalus suurem kui 50 protsenti, vastavad nad reedel kokku lepitud uute majandussanktsioonide paketi kriteeriumidele, ütles üks allikas, kelle sõnul uued meetmed raskendavad Venemaa riigi omandis olevate pankade olukorda ning sunnivad Vene valitsust rahastamise puudujääkide korvamiseks kätt oma taskusse pistma.

ELi liikmesmaad arutavad hetkel reedel ametnike poolt kokku lepitud meetmeid ning peaksid need tänase päeva jooksul heaks kiitma.

ELi pealinnadele nende heakskiidu saamiseks määratud tähtaega pikendati esmaspäeval kolme tunni võrra kella 19.00-ni Eesti aja järgi, kuna me polnud varasemaks ajaks kõiki 28 faksi kätte saanud, ütles tundmatuks jääda soovinud ELi diplomaat, kelle sõnul see pole siiski ebaharilik.

Läbirääkimised sanktsioonide üle on väldanud üle nädala, Tšehhi ja Slovakia on püüdnud veenda Brüsselit uusi meetmeid pehmendama.

Uued sanktsioonid jõustuvad pärast avaldamist ELi ametlikus väljaandes, mis Euroopa Komisjoni kõneisiku sõnul juhtub hiljemalt teisipäeval.

Briti peaminister David Cameron ja USA president Barack Obama kinnitasid reedel, et sanktsioonid võetakse vastu hoolimata Ukraina venemeelsete mässuliste ja Kiievi vahel sõlmitud relvarahust. Sanktsioonid võidakse aga tühistada, kui Venemaa peaks Ukrainas kurssi muutma, lõpetama mässuliste toetamise ja toetama konflikti rahumeelset lahendamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles