Anvelt Kohvri vahistamisest: nn kauplemisvariandid praegu eriti lootusrikkad pole

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt.
Andres Anvelt. Foto: Liis Treimann

Justiitsminister Andres Anvelti hinnangul on küllaltki ebatõenäoline, et kaitsepolitseinik Eston Kohver lähiajal vabastatakse, sest kui menetluse «rong» on juba sõitma hakanud, siis on seda väga keeruline peatada.

Mida saab Eesti riik teha selleks, et see juhtum (Kohvri kinnipidamine – H.M) võimalikult kiiresti laheneks?

Selleks on Eesti riigil kasutada mitmeid kanaleid. Üks asi on diplomaatilised kanalid, mis on praegu tegelikult kõige alus. Teades Vene bürokraatlikku süsteemi, siis see rong on juba sõitma hakanud. Kui täna oli see 72 tunni tähtaeg, siis nad tegelikult tegid need otsused ära juba nädalavahetusel. Mingisugused nn kauplemisvariandid praegusel hetkel eriti lootusrikkad ei ole.

Kui menetlus on juba toimuma hakanud, siis sellest väljaliikumine on päris keeruline. Samamoodi on ka Eesti õiguskord: kui inimene on juba vahistatud ja nii edasi, siis on keeruline seda olukorda muuta. See on võimalik, aga see on keeruline.

Selles mõttes on Venemaa väga selge suuna võtnud ja meie võime ja peamegi rääkima nii riigi sees asjast kogu tõde, et me teame, meil on olemas tõendid, et meie inimene viidi ära Eesti poole pealt ning seda informatsiooni kindlasti andma ka välismaa poolele, meie partneritele, et kõigil oleks kindel usk, ja läbi selle paluda neid ka appi.

Kas praeguseks on juba välispartneritele teada antud?

Ma ei oska seda öelda, sest see pole otseselt minu valdkond, aga ma olen kindel, et seda on tehtud. Sellised asjad, eriti mis puudutab eriteenistusi NATO riikides, see infomatsioon liigub väga ruttu. Ja see briifimine käib pidevalt, nii et ma olen rohkem kui kindel, et välismaa partnerid on sama hästi kursis kui meie enda inimesed selles riigis.

Ehk siis, teie eelnevat juttu arvestades, te ei usu, et seda on võimalik kiiresti lahendada?

Praegusel hetkel puhtalt justiitsministrina ja teades menetluslikke iseärasusi, mis on ka Venemaal, siis kui menetlusmasin on tööle hakanud, siis selle peatamine eeldab jällegi teatud protseduuri. See ei käi nii, et ma keeran võtme välja nagu autol. Kuni 72 tunnini oleks olnud lihtsam, aga venelased on näidanud oma käitumises väga selgelt, et nad tahavad, et see masin töötaks. Selles mõttes on see kindlasti keerulisem, kui enne seda hetke, mil inimene võeti vahi alla.

Kas Venemaa poolt on tulnud ka mingisuguseid põhjendusi, miks ei ole konsulile seni võimaldatud Kohvriga kohtumist?

Ma arvan, et formaalselt oli kindlasti nädalavahetus see, mis neid peatas. Alati saab nädalavahetuste taha põgeneda, kuigi see ei ole õige õigustus. Mis puudutab edasist, siis seda on väga raske hinnata. Ma tean, et välisministeerium, välisminister ja saadikud on sellele tähelepanu juhtinud, mitmeid noote saatnud sinna, aga sellest ei ole ka kasu olnud. Me ei tea, mis taktikat Venemaa antud hetkel kasutab. Seda teab ainult selle uurimise juht, kes Venemaal kogu seda asja juhib.

Mis see abi on, mida me välispartnerilt selles küsimuses oodata võiks?

See on suurem protsess. Kindlasti oled sa oma partneriga tugevam kui sa oled üksinda. Nagu me näeme viimastel aegadel, siis Venemaa kasutab suuresti oma tegevuses nii Ukraina suunas kui ka mujalgi samu võtteid, nagu kasutas ka külma sõja ajal. Koostöö meie partneritega, kellel on see kogemus, kuidas Venemaaga vajadusel läbi rääkida ja mingeid nõudmisi esitada, on meile väga oluline. Mitu pead on ikkagi mitu pead.

Aga mis seal Luhamaa piiripunktis siis teie hinnangul ikkagi juhtus? Kas see oli Venemaa poolne provokatsioon?

Seda teab inimene, kes selle taga on. Igal operatsioonil on oma juht ja antud juht on see keegi FSB kohaliku taseme juhtkonnast või lausa Moskvast. Eks tema teab, mis on nende suunad ja kuidas nad käituda tahavad.

Üks asi, mis mind natuke muidugi imestama pani, oli see, et jälgides paar päeva Venemaa uudiseid, siis harilikult, Venemaa käitumist vaadates, ka Ukraina suunal, siis nende meedia on enne ette valmistatud, kui tegevus hakkab. Praegusel juhul pani natuke pead sügama see olukord, kus me teame, mis toimub - Venemaa näitab dokumentaalkaadreid meie inimese toimetamisest vanglasse - aga nende meediasurve, vähemalt nädalavahetusel, oli suhteliselt leebe. Nad rääkisid väga lihtsalt, et võeti kinni, toodi kohtusse ja tõid ära isegi Eesti poole põhjendused. Jääb mulje, nagu ei oleks tulnud selgeid juhiseid-materjale.

Eks me saime parema stardi ka. Kui kapo saatis teate välja pärastlõunal, siis Vene poole versioon tuli alles õhtul.

Täpselt nii. Selles mõttes oli see olukord natuke teistsugune. Ma ei ole nii suur Venemaa ekspert, et teada, mida see tähendada võib, aga midagi see tähendab. Aga see, mida nad sellega taotlevad, eks me näeme seda lähiajal. Eks nad panevad ka oma propagandamasina varsti käima ja hakkavad siis seda juba ka suunama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles