Hispaania keelas katalaani romaaniesitluse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatu kaas.
Raamatu kaas. Foto: SCANPIX

Utrechti Cervantese Instituut olid möödunud neljapäeval sunnitud ära jätma katalaani kirjaniku Albert Sánchez Piñoli teose «Victus» presentatsiooni, Katalaani Uudisteagentuuri teatel sundis neid selleks Hispaania saatkond Hollandis.

Sánchez Piñoli ajalooline romaan räägib Hispaania pärilussõjast ja 1714. aasta Barcelona piiramisest, mille järel Kataloonia kaotas oma omavalitsuse ning algasid poliitilised, sotsiaalsed ja kultuurilised repressioonid selle rahva kallal. Mullu ilmunud raamat osutus oma sünnimaal Kataloonias tõeliseks menukiks.

Kirjaniku, tema Hollandi kirjastuse Signatuur ja Cervantese instituudi kommunikatsioonidirektori sõnul käskis ürituse päev enne selle toimumist poliitilistel põhjustel tühistada Hispaania saatkond Hollandis. Hispaania valitsus eitab poliitilist vetot ja väidab, et üritus tühistati kalendriprobleemide tõttu.

Hispaania asepeaministri Soraya Saénz de Santamaría jutu järgi lükati «Victuse» esitlus edasi mitte tsensuurisoovist, vaid seetõttu, et Cervantese instituudis oli liiga palju raamatuesitlusi järjest.

Skandaal jõudis Hollandi meediasse ning Signatuuri esindaja Juliette Van Wershi sõnul on ta šokeeritud sellisest sõnavabaduse vastasest otsusest. Van Wersh lisas, et vetostamiskäsk tuli otse Madridist. Kirjastaja sõnul oli ta keelu poliitilistest põhjendustest üllatunud, sest tegu pole mitte poliitilisi ideid propageeriva pamfleti, vaid ajaloolise jutustustusega.

Kirjastuse versiooni kinnitas ka Cervantese Instituudi kommunikatsioonidirektor Hernando Fernández Calleja.

Van Wershi sõnul olid Utrechti Cervantese instituudi töötajad toimunu pärast kurvad ja pakkusid võimalust üritus siiski lähima kuue kuu jooksul korraldada. Signatuur lükkas pakkumise tagasi, sest raamat on juba ilmumas ja paari kuu pärast oleks seda tutvustada juba hilja.

Kataloonia valitsuse president Artur Mas märkis, et see veto on samas vaimus rahvusvahelise boikotiga, mida Hispaania võimud üritavad katalaanide enesemääramise vastu kehtestada. «Ma tean suurepäraselt, kuidas see töötab,» märkis Mas, kelle sõnul üritab Madrid anda endast parima, et takistada katalaanide versiooni üle maailma levimist.

Hispaania saatkond üritas takistada ka sama raamatu tutvustamist Amsterdamis. Kui teost Amsterdami ülikoolis siiski tutvustati, võttis seal sõna Hispaania saatkonna esindaja, kes väitis, et raamat on vaid väljamõeldis ning katalaanid ei kannatanud pärast sõda mingite repressioonide all ega olnud ka enne seda sõltumatud.

Cervantese instituut on 20 maailma riigis tegutsev asutus, mille eesmärk on tutvustada hispaania keelt ja kultuuri. Instituut kuulub Hispaania valitsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles