Pevkur: veebikonstaablite töö on muutnud suhtluskeskkonna paremaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Hanno Pevkur.
Siseminister Hanno Pevkur. Foto: Toomas Tatar / Postimees

Siseminister Hanno Pevkuri sõnul on politsei- ja piirivalveametis (PPA) töötavate veebikonstaablite töö internetis aidanud kaasa parema suhtluskeskkonna tekkimisele ning loonud inimestele võimaluse saada küsimustele kiireid vastuseid.

Vastates küsimusele, kuidas on veebikonstaabel aidanud kaasa kübarkiusamise vähendamisele, lausus Pevkur, et hinnanguliselt on veebikonstaablite igapäevane töö internetis nii vene- kui eestikeelses sotsiaalmeedias aidanud kaasa parema suhtluskeskkonna tekkimisele ning loonud hea võimaluse inimestele saada kiireid vastuseid oma küsimustele.

«Veebikonstaablid on avatud vahetuks suhtlemiseks mitmetes keskkondades nagu facebook, lapsemure.ee, perekool.ee, vk.com, rate.ee, twitter, odnoklassniki.ru, e-post ja varsti ka narko.ee-s,» lausus Pevkur.

Veebikeskkonnas töötavad politseinikud ehk veebikonstaablid alustasid tööd 2011. aastal. «Veebikonstaableid on praegu kolm ja nende põhiülesanne on inimeste nõustamine virtuaalkeskkonnas ja ohtude ennetamine internetis,» lausus Pevkur. Veebikonstaablid viimase kahe aasta jooksul esinenud ligikaudu 200 korral interneti ohutu kasutamise temaatikaga ennetusüritustel ja loengutel, jõudes oma sõnumiga ligikaudu 9000 inimeseni. 

PPA tellitud 2014. aasta riskikäitumise teadlikkuse uuringu kohaselt on veebikonstaablist kuulnud 4., 6., 8. ja 12. klassi õpilastest 61 protsenti. Veebikonstaabliu poole on pöördunud kaheksa protsenti vastanutest ja 58 protsenti on nendelt ka abi saanud. Ministri sõnul pälvis veebipolitseinike projekt 2012. aastal tähelepanu Euroopa Liidu tasandil, saades auhinna Euroopa parimate kuriteoennetusprojektide konkursil uudse lähenemise ja noortele suunatuse eest.

Veebikonstaablid teevad internetipõhiselt kogukondlikku politseitööd: leiavad ise üles veebikeskkonnas ilmnevaid probleeme, suhtlevad inimestega, võtavad vastu teavet ja vihjeid ning nõustavad nende poole pöördunud alaealisi kui ka täiskasvanuid kõigis küsimustes, sealhulgas kiusamise juhtumites, või probleemides, mis ei seondu internetiga.

Aastatel 2012-2013 on pöördutud veebikonstaablite poole üle 5500 korra ühe aasta jooksul. Veebikonstaablitel on võimalus kiusamisjuhtumitega seoses olla näiteks usalduskontakt, kelle poole pöörduda; selgitada postituste sisu sobimatust ja soovitada nende eemaldamist; abistada ja nõustada kannatajaid sobimatute postituste eemaldamisel ja postitaja blokeerimisel või juhtida tähelepanu kiusamist tõendava vajaliku materjali säilitamisele; monitoorida avalikult internetis toimuvat ning otsida politseitööga seotud teavet internetis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles