Täna Postimehes: kapo lähtus kirjutamata reeglitest

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PPA peadirektor Elmar Vaher ja kapo juht Arnold Sinisalu.
PPA peadirektor Elmar Vaher ja kapo juht Arnold Sinisalu. Foto: Sander Ilvest

Oli see kaitsepolitsei valearvestus? Saata Eesti-Vene looduslikule piirile erioperatsioonile oma kauaaegne ametnik, kolleegide seas kõrgelt hinnatud mees, keda nimetatakse organisatsiooni üheks tugisambaks? Ohvitser, kellel on Venemaa vastuoperatsiooni ja röövi puhul liialt palju tundlikku teavet? Ametnik, kes on juba aastaid Vene poole tähelepanu all?

Sel neljapäeva ööl vastu reedet oli konkreetne erioperatsiooni läbiviimiseks valitud piirilõik kaitsepolitsei, mitte tavapäraselt politsei- ja piirivalve valvata. Selles pole erioperatsioonide puhul midagi erakordset. Tavapärane piirivalvamise tehnika ei töötanud, see oli teadlik tegevus ja loodud kaitsepolitsei operatsiooni õnnestumiseks.

Kapo ametnikul Eston Kohvril seisis ees kohtumine Eesti territooriumil, et koguda infot piiriülese tolli- ja piirikorruptsiooni kohta. Ka selles pole tema töös midagi erakordset ja riskid on alati sisse kirjutatud.

Varasemalt on Kohver näiteks kohtunud FSB töötajaga piiril ametlikult, toona oli kohtumise sisuks lõhkematerjalide ja relvade salakaubandus. Seega oli mees vastaspoolele teada ja see oli loomulikult teada ka kaitsepolitseile. Teda sinna saates eeldati aga, et idanaaber peab kinni julgeolekuvaldkonna kirjutamata reeglist, et inimestelt piiril vabadust ei võeta, neid ei röövita.

Reede hommikul kell üheksa ei saanud Kohvrit kaitsta ja abistada ka teda julgestamas olnud kaks relvastatud kaitsepolitsei töötajat, kuna Venemaa FSB töötajate lõhatud suitsugranaadid tekitasid šoki ja suitsupimeduse, mille hajumisel oli pooltevahetus toimunud. Kaitsepolitsei töötajatel on aga keelatud Eesti-Vene piirijoont ületada.

Juhtum teeb asjasse pühendatud valitsuskabineti liikmed ja meie jõustruktuuride juhid ­õigustatult murelikuks. Keskenduda tuleb Kohvri Eestisse tagasitoomisele, mis näib iga tunniga üha keerulisem. Vene pool ei soostu jätkuvalt talle andma võimalust suhelda Eesti konsuliga ja kokkulepitud kolmepäevane viitusperiood tiksus eile Moskva aja järgi kell 14 täis.

Samuti lõppes eilne neljatunnine kohtumine Eesti ja Venemaa piirivalve esindajate vahel Luhamaal tulemusteta. Nimelt ei soostunud kahe riigi piiriesindajate delegatsioonid eile enam reedel kell 13.40 piiriesindajate abide poolt allkirjastatud protokolli detailidega ja tulemust üsna oodatult ei saabunud.

Kohvrit võib ees oodata süüdistus spionaažis ja illegaalses piiriületuses. Esimene neist näitab, et Venemaa läheb selle juhtumiga n-ö täispangale: spionaaži puhul on karistus 10–20 aastat, ebaseadusliku piiriületuse puhul kuni kolm aastat.

Esimene karm süüdistus lähtub tõenäoliselt venelaste loogikast, et kui teise riigi ametnikule näib olukord lootusetuna ja tema kodumaa ei saa teda kiirelt aidata, siis võib kätte jõuda kauplemise aeg. See kõik on hetkel puhas teooria ja nii Eesti president Toomas Hendrik Ilves, peaminister Taavi Rõivas kui ka julgeolekujuhid rõhutasid eile erinevatel kohtumistel, et nad on keskendunud Kohvri kiirele Eestisse toomisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles