Paet: liitlased saavad aidata oma seisukohta välja öeldes

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Liis Treimann

Välisminister Urmas Paet ütles, et liitlastega on Eesti-Vene piiri lähistel kinni võetud ja Moskvasse toimetatud kaitsepolitseiametniku Eston Kohvri juhtumist räägitud kohe esimesest päevast peale. 

Briti kolumnist Edward Lucas leidis tänases Postimehes ilmunud arvamusloos, et Eston Kohvri vabastamise eest peab seisma kogu NATO ja EL.

Paet ütles, et nii mõnigi püüab nüüd lahtisest uksest sisse murda. Ta rõhutas, et Euroopa Liidu ja NATO liitlased on informeeritud. «Kui keegi arvab viis päeva pärast juhtunut, et seda ei ole tehtud, siis ta ei saa üldse aru, kuidas asjad käivad. Loomulikult on kõik liitlased ja partnerid olnud algusest peale teadlikud,» ütles Paet.

Küsimusele, mismoodi nemad aidata saavad, vastas Paet: «Igaüks saab teha seda, et öelda välja oma seisukoht ja paluda samamoodi, et inimene Eestisse tagasi saadetaks. See on hetkel selline poliitilis-moraalne seisukohavõtt, mida teised riigid saavad teha. Nii mõnigi on seda ka teinud.»

Lucas kirjutas oma arvamusloos, et Venemaa saadikud kõigis NATO ja Euroopa Liidu riikides tuleks vaibale kutsuda ja neile öelda, et kui Eston Kohvrit kohe ei vabastata, võivad nad oma kotid kokku pakkida. «Kõik NATO ja ELi riikide saadikud kutsutakse Moskvast tagasi. Ühelegi ametnikule, kes on inimrööviga mis tahes tasemel seotud, ei anta enam viisat, ja see puudutab ka nende perekonnaliikmeid. ÜRO Julgeolekunõukogus tuleb korraldada kriisiarutelu,» kirjutas Lucas ja lisas, et alles see näitaks Venemaale, et USA presidendi Barack Obama ütlus «rünnak ühe vastu on rünnak kõigi vastu» ei olnud nali. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles