Eesti loodab lennubaasi arendamisel ka Soome abile

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitseväe juhataja Riho Terras kutsus Soomet osalema Ämari lennubaasi loodava treeningkeskuse tegevuses.

Terras, kes kohtus täna Eestit külastanud Soome kaitseväe juhataja Jarmo Lindbergiga, ütles, et Eesti ootab põhjanaabreid osalema Ämari väljaõppekeskuse töös ja arendamises, mis siis, et nad NATOsse ei kuulu.

Eelmisel nädalal Eestit külastanud Ameerika Ühendriikide president Barack Obama teatas, et Ameerika Ühendriigid plaanivad Ämarisse rajada õhuväe väljaõppekeskuse, mida saavad kasutada nii Ühendriikide kui ka Läänemere-äärsete riikide kaitseväelased.

«Kaitseväe ülesehitamisel võtsime paljuski eeskuju ja saime abi oma partneritelt Soomes,» vahendas kaitseväe peastaap Terrase sõnu.

«Nii nagu Soomegi, oleme tugevalt panustanud võimesse end iseseisvalt kaitsta. Iseseisvat kaitsevõimet oleme lubanud ka oma liitlastele NATOs ja me suudame seda lubadust täita,» ütles kindralmajor Terras.

Kindral Lindbergi sõnul panustab Soome riigikaitses nii uuematele kõrgtehnoloogilistele võimetele kui ka traditsioonilisele suurele reservarvmeele.

«Oskus on neid mõlemat õiges vahekorras kombineerida,» ütles kindral Lindberg, kelle sõnul peavad üksused olema hästi välja õpetatud ning valmis vajadusel kiiresti reageerima.

Eile kohtus kindral Lindberg kaitseminister Sven Mikseriga.

Täna asetas Soome kaitseväe juhataja pärja Vabadussõja võidusamba jalamile ja tutvus Ämari lennubaasi võimalustega.

Soome juhib sel aastal Põhjala ja Balti riikide kaitsealast koostööd, Eesti on juhtrollis Balti koostöö koordineerimisel.

2015. aastal panustavad Eesti ja Soome Põhjala lahingugruppi, kuhu on kutsutud ka Läti ja Leedu.

Eesti ja Soome viimaste aastate väljapaistvamaks koostööprojektiks on kahe riigi ühishankega soetatud 12 õhuseireradarit Ground Master firmalt Thales-Raytheon, millest kaks on Eesti õhuväe kasutuses.

Soome kaitseväelased on osalenud ka mitmetel Läänemere regioonis läbi viidud NATO õppustel.

Balti riikide õhuturbeharjutustel on osalenud Soome hävitajad F-18 Hornet.

Tihe koostöö seob Eestit ja Soomet alates kaitseväe taasloomisest.

Soomes on saanud sõjalise hariduse ning lõpetanud staabikolledži paljud ohvitserid.

Eesti teeb koostööd Soomega ka logistika ja relvastuse vallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles