Lähiriikide toetus röövitud eestlase pärast saabub aeglaselt

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti keti aastapäeva kontsert Vabaduse Väljakul sel suvel.
Balti keti aastapäeva kontsert Vabaduse Väljakul sel suvel. Foto: Liis Treimann / Postimees

Läti ja Leedu on siiani ainsad, kes on selget toetust ja vajadust koostööle ametlikult väljendanud.

«Läti seisab Eesti kõrval,» kirjutas Läti välisminister Edgars Rinkēvičs vaid mõned tunnid pärast Eesti ametniku Eston Kohvri röövi sotsiaalmeedias Twitter.

Läti välisministeerium teatas, et pakub Eestile igakülgset abi.

Täna saatis Postimehele toetusavalduse ka Leedu suursaadik Eestis, Neilas Tankevičius.

«Ebaseaduslik riigipiirist üleastumine ja võõra riigi kodaniku kinnivõtmine on 21. sajandil vastvõetamatu,» teatas Tankevičius, kelle sõnul on selle juhtumi ajastus - just pärast Obama visiiti Tallinnasse ja NATO tippkohtumise ajal - märkimisväärne.

Seetõttu peaks tema sõnul sellesse suhtuma kui suveräänse riigi vastasesse provokatsiooni.

«See on signaal meile, Balti riikidele, peame sellesse tõsiselt suhtuma ja veelgi enam NATO, Euroopa Liidu ja ÜROga tegema koostööd julgeoleku ja kaitse küsimustes.»

Eile hilisõhtul avaldas Eestile toetust ka näiteks USA välisministeerium.

Poola suursaadik teatas Postimehele, et tema avaldus saabub alles pärast president Toomas Hendrik Ilvesega kohtumist järgmisel nädalal.

Soome saatkonnast öeldi vaid lühidalt, et nad ei kommenteeri.

Europarlamendi saadiku tunne Kelami sõnul on Kohvri vabastamine olnud korduvalt jutuks Euroopa Rahvapartei fraktsioonis, kus lisaks temale on selle üles võtnud Läti ja Ungari kolleegid.

Postimehega rääkinud mitmed julgeolekueksperdid on rõhutanud Euroopa Liidu ja liitlaste ühtsuse olulisust diplomaatiliselt kriitilisel ajal.

Reedel tegi kaitsepolitsei avalikuks, et kella 9 ajal hommikul võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud Luhamaa piiripunkti läheduses vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitseinikult ja viisid ta jõudu kasutades relva ähvardusel Venemaale. Eelnevalt segati Venemaa suunalt operatiivraadiosidet ja kasutati suitsugranaati.

Õhtul vahendas ITAR-TASS Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse FSB teadet, mille kohaselt pidas julgeolekuteenistus Pihkva oblastis kinni Eesti kaitsepolitsei töötaja Eston Kohvri. Kaitsepolitsei kinnitas küll, et Venemaale viidud kaitsepolitseinik, kes tegeles Eestis teabe kogumisega piiriülese kuritegevuse kohta, on Kohver, kuid tema kinnivõtmine toimus erinevalt FSB väidetust Eesti territooriumil.

Laupäeval teatas Vene telekanal Pervõi Kanal, et Moskva Lefortovo rajoonikohus on andnud loa Kohvri vahi alla võtmiseks. Vene meedia väitel kahtlustatakse teda spioneerimises ning lisaks ka piiri illegaalses ületamises ja relva ebaseaduslikus transportimises.

Eestis on alustatud juhtumi uurimiseks kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvide alusel, mis käsitlevad vabaduse võtmist ning riigipiiri ja ajutise kontrolljoone ebaseaduslikku ületamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles