Vene piiriesindaja keeldus tänasest Kohvriga seotud kohtumisest

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koht Eesti-Venemaa piiri lähistel, Miikse küla juures, kus kaitsepolitsei andmetel toimus rüselus, mille järel viidi kaitsepolitseiametnik Eston Kohver üle piiri Venemaale.
Koht Eesti-Venemaa piiri lähistel, Miikse küla juures, kus kaitsepolitsei andmetel toimus rüselus, mille järel viidi kaitsepolitseiametnik Eston Kohver üle piiri Venemaale. Foto: Margus Ansu

Täna Luhamaa piiripunktis toimuma pidanud Eesti ja Vene piiriesindajate kohtumine jääb ära, kuna Vene piiriesindaja teatas, et nende delegatsioon kohtumisele ei tule.

Politsei- ja piirivalveamet oli tänase kohtumise kokku kutsunud, et oleks võimalik saada Vene piirivalve kinnitus 5. septembril Eesti ja Vene piiriesindajate abide allkirjastatud ühisvaatluse protokollile. Samasisuline neljatunnine kohtumine esmaspäeval lõppes tulemuseta.

Kohtumine jääb ära, kuna Vene piirivalve teatas, et 5. septembri piirijuhtumi asjaolude ühisuurimine tuleks korraldada hiljem, kui on teada täiendavaid asjaolusid. Politsei- ja piirivalveamet teatab oma vastuses Vene piiriesindajale, et piiririkkumise asjaolud on fikseeritud 5. septembril vormistatud ühisvaatluse protokollis, Eesti pool on kõik tõendid piiririkkumise kohta juba esitanud ning ootab Vene piiriesindaja abi allkirjastatud protokolli kinnitamist. 

Eesti vabariigi piiriesindaja, politsei- ja piirivalveameti piirivalvekolonel Aimar Kössi nõudmisel toimus 5. septembril kella 13 ajal ühisvaatlus Vene piirivalvega, kus mõlemad osapooled kinnitasid, et toimunud on piiririkkumine Venemaalt Eestisse ja tagasi Venemaale. Selle kohta vormistati protokoll, mille allkirjastasid Eesti ja Vene piiriesindaja abid. Vene piirivalve ei ole siiani nõustunud 5. septembri protokolli ametlikult kinnitama.

Uue kohtumise toimumine ebaselge

Vastavalt Eesti vabariigi ja Vene föderatsiooni vahelisele kokkuleppele on mõlema riigi valitsused määranud piiriesindajad. Piiriesindajate üheks ülesandeks on piirivahejuhtumite lahendamine. Üks piiriesindajate ühistegevuse vormidest on piirivahejuhtumi koha ühisvaatlus.

Lõuna prefekt Tarmo Kohv ütles Postimehele, et hetkel ei ole selge, kuidas piirijuhtumi lahendamine edasi kulgeb. Kas ja millal toimub uus kohtumine, ei ole veel teada.  «Valitsustevaheline leping näeb ette seda, et kui piiriesindajad omavahel kokkuleppele ei jõua, siis läheb see (piirijuhtumi küsimuse lahendamine – toim.) välisministeeriumite tasemele,» lisas Kohv.

Järgmise sammuna saadab Eesti Vene piirivalvele vastusena kirja, milles teatatakse, et kõik tõendid on esitatud ja endiselt oodatakse 5. septembri protokolli kinnitamist.

Mingit kindlat ajalist raamistikku piirijuhtumi lahendamiseks piiriesindajatel pole.

Möödunud reedel tegi kaitsepolitsei avalikuks, et kella 9 ajal hommikul võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud Luhamaa piiripunkti läheduses vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitseinikult ja viisid ta jõudu kasutades relva ähvardusel Venemaale. Eelnevalt segati Venemaa suunalt operatiivraadiosidet ja kasutati suitsugranaati.

Õhtul vahendas ITAR-TASS Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse FSB teadet, mille kohaselt pidas julgeolekuteenistus Pihkva oblastis kinni Eesti kaitsepolitsei töötaja Eston Kohvri. Kaitsepolitsei kinnitas küll, et Venemaale viidud kaitsepolitseinik, kes tegeles Eestis teabe kogumisega piiriülese kuritegevuse kohta, on Kohver, kuid tema kinnivõtmine toimus erinevalt FSB väidetust Eesti territooriumil.

Laupäeval teatas Vene telekanal Pervõi Kanal, et Moskva Lefortovo rajoonikohus on andnud loa Kohvri vahi alla võtmiseks. Vene meedia väitel kahtlustatakse teda spioneerimises ning lisaks ka piiri illegaalses ületamises ja relva ebaseaduslikus transportimises.

Eestis on alustatud juhtumi uurimiseks kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvide alusel, mis käsitlevad vabaduse võtmist ning riigipiiri ja ajutise kontrolljoone ebaseaduslikku ületamist.

Lefortovo vangla. Foto: AP/Scanpix
Lefortovo vangla. Foto: AP/Scanpix Foto: Sergey Ponomarev/AP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles