Kohvri küsimust hakkavad lahendama Pussy Rioti endised kaitsjad

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Advokaadid Nikolai Polozov (vasakul) ja Mark Feigin.
Advokaadid Nikolai Polozov (vasakul) ja Mark Feigin. Foto: Ryumin Alexander/ITAR-TASS

Välisminister Urmas Paeti sõnul võttis Eesti vastu otsuse nimetada kinnipeetud Eesti kodaniku Eston Kohvri kaitsjateks advokaadid Mark Feigin ja Nikolai Polozov.

«Arvestades äärmiselt keerulist olukorda peame vajalikuks tagada Eesti kodanikule võimalikult professionaalne õiguslik kaitse,» lausus ta. Paeti sõnul peab Eesti Kohvri kinnipidamist ebaseaduslikuks ning nõuab tema kiiret Eestisse tagasisaatmist.

Kaitsnud ka Pussy Riotit

Avalike andmete kohaselt on 1971. aastal sündinud Feigin Vene poliitik ja advokaat. 1994. aasta algusest järgmise aasta detsembrini oli ta riigiduumas ning 2011. ja 2012. aastal oli ta aktiivne president Vladimir Putini vastane.

Mark Feigin ja Nikolai Polozov olid muu hulgas ka Vene punkbändi Pussy Rioti advokaadid, kuniks Moskva Lunastaja Kristuse kirikus skandaalse esinemise eest vangi mõistetud naised nad 2012. aasta novembris vallandasid.

Samuti esindas Feigin Ukraina separatistide käest segastel asjaoludel Venemaa vanglasse jõudnud Ukraina pilooti Nadja Savtšenkot. Nimelt langes 31-aastane lendur tänavu juunis pärast 30 päeva lahingutegevust vabatahtlike võitlejate pataljoni Aidar koosseisus Luganski oblastis vang ning veidi aega hiljem sai teatavaks, et Savtšenko asub Venemaal Voronežis eeluurimisvanglas.

Uus istung ilmselt kahe kuu pärast

ERRi Moskva korrespondent Neeme Raud ütles raadiouudistele, et Lefortovo kohus lubas laupäeval Kohvri arreteerida kaheks kuuks, vahendas ERR Uudised.

Arreteerimisotsus sai teatavaks kohtuistungil, kus viibis ka Kohverile Venemaal määratud advokaat Jevgeni Aksjonov.

Järgmisel korral astub Kohver kohtu ette tõenäoliselt kahe kuu pärast, mil on võimalus, et advokaadile saab kohtusaali ees koridoris küsimusi esitada, kuid Lefortova kohtu pressiesindaja Julia Skotnikova sõnul pole seegi kindel.

Möödunud reedel tegi kaitsepolitsei avalikuks, et kella 9 ajal hommikul võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud Luhamaa piiripunkti läheduses vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitseinikult ja viisid ta jõudu kasutades relva ähvardusel Venemaale. Eelnevalt segati Venemaa suunalt operatiivraadiosidet ja kasutati suitsugranaati.

Õhtul vahendas ITAR-TASS Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse FSB teadet, mille kohaselt pidas julgeolekuteenistus Pihkva oblastis kinni Eesti kaitsepolitsei töötaja Eston Kohvri. Kaitsepolitsei kinnitas küll, et Venemaale viidud kaitsepolitseinik, kes tegeles Eestis teabe kogumisega piiriülese kuritegevuse kohta, on Kohver, kuid tema kinnivõtmine toimus erinevalt FSB väidetust Eesti territooriumil.

Laupäeval teatas Vene telekanal Pervõi Kanal, et Moskva Lefortovo rajoonikohus on andnud loa Kohvri vahi alla võtmiseks. Vene meedia väitel kahtlustatakse teda spioneerimises ning lisaks ka piiri illegaalses ületamises ja relva ebaseaduslikus transportimises.

Eestis on alustatud juhtumi uurimiseks kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvide alusel, mis käsitlevad vabaduse võtmist ning riigipiiri ja ajutise kontrolljoone ebaseaduslikku ületamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles