Eesti perekonnavaled sünnivad Pärnus

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roman Baskin juhatab orkestrit!? Esialgu üksnes filmis.
Roman Baskin juhatab orkestrit!? Esialgu üksnes filmis. Foto: Mihkel Ulman

Ime küll, aga Valentin Kuik tegi viimati mängufilmi 15 aastat tagasi («Lurjus»). Kirjutas vahepeal mitu head stsenaariumit, näiteks «Erna retke», aga filmi neist ei saanud. (Vähemalt tema enda käe all mitte.) Nüüd saab – «Perekonnavaledest».

Psühholoogilise draama (nagu Kuigil ikka) peategelaseks on muusik Egon Rei (Tambet Tuisk), kes dirigendist äia ootamatu haigestumise järel võtab orkestri juhtimise üle. Et orkester ja ka perekond ei laguneks, tuleb varjata äia minevikuga seotud valesid. Vanad valed sünnitavad uusi ja mõjutavad ka Egoni elu. Vähemalt sünopsise järgi on see nii.

Esimest korda on Kuigil ka kaasrežissöör – Manfred Vainokivi, ühtlasi filmi operaator ja üks kunstnikke. Pärnu kontserdimaja sees ja ees filmitakse 17. septembrini, võtted jätkuvad järgmise aasta kevadel.

Grigori Kromanov ja Jüri Müür, Juli Kun ja Kaljo Kiisk, Virve Aruoja ja Jaan Tooming, Leida Laius ja Arvo Iho, Janno Põldma ja Heiki Ernits, Renita ja Hannes Lintrop, Andres Maimik ja Rain Tolk… – neid režissööritandemeid, kes on koos vähemalt ühe filmi kallal pusinud, meil ikka on. Põhjused küll erinevad. Miks teil, Valentin, läheb vaja Vainokivi? Ja teil, Manfred, Kuiki?

Vainokivi: Valentin tegi ettepaneku ja mul ei olnud selgroogu keelduda.

Kuik: Tahaks teha hea filmi, sellepärast.

Mis takistab seda üksi tegemast?

Kuik: Minu iga... (71 – T. T.). Ja see, et režissuur on nii vaimselt kui füüsiliselt kõige raskem amet, mida olen kunagi pidanud.

Miks just Vainokivi?  

Kuik: Toob kaasa uusi ideid ja huvitava nägemuse.

Manfred, kas see, et te hea dokumentalist olete, ei rahulda enam? Milleks mängufilm?

Edevusest. Pealegi esimene viiul on Kuik, mul lastakse ka paaril korral poognaga üle keelte tõmmata.

Kui täpselt on paigas rollijaotus? Võtete ajal kaklema ei lähe?

Vainokivi: … Eriti ei kipu. Mul on käsi haige ja Valentin on vana poksija, meie maanoorte meister.

Kaks režissööri ühe filmi kallal on nagu kahemehesaag: mõlemad sikutavad enda poole ja kui seda kordamööda teha, siis peaks paku läbi saagima. Kui korraga sikutavad, ei juhtu midagi.

Kuik: Mõlemad küsimused ja sõna «roll» viitavad mingile etendusele, kus ninad veriseks lüüakse. Minu eas kakleb inimene enamasti ainult enesekaitseks.

Seni ei ole keegi mind rünnanud.

Kes mida võtetel teeb?

Kuik: Kõik teevad tööd.

Lihtsam olevat niiti läbi nõelasilma ajada, kui Eestis mängufilmi teha. Kui palju teie, Valentin, nende 15 aasta jooksul, mis «Lurjust» «Perekonnavaledest» lahutab, seda üritasite?

Kuik: Korduvalt.

Mis ei tapa, karastab? Või ei ole see nii?

Kuik: On küll.

Vainokivi: Loodame, et traumale ei järgne tüsistusi.

Mida on «Perekonnavaledel» meile ütelda – peale selle, millele osutab juba pealkiri?

Kuik: Seda, et eneseteostusel, toimugu see dirigendipuldis või voodis, on hind, ja et igal perekonnal on saladusi, mida kodurahu ja heaolu nimel võõraste eest varjatakse... Meie filmi peategelane Egon Rei on muusik. Sunnitud osalemine dirigendist äia kaksikelus toovad esile tema need loomuomadused, mis aitavad tal pärast võimuka äia haigestumist tõusta orkestri juhiks.

Osadesse oleme kutsunud Tambet Tuisu, Eva Klemetsi, Ülle Kaljuste, Roman Baskini, Tõnu Kargu, Jaanika Arumi, Laine Mägi, Anu Lambi, Sulev Teppardi ja teised, pluss Pärnu linnaorkester ja paarsada elanikku.

Vainokivi: «Perekonnavaled» annab vaatajale võimaluse oma elu paremini, ilma valedeta elada.

Kuhu te selle oma stsenaariumite seas paigutaksite, Valentin? Kas «Perekonnavaled» on Valentini parim stsenaarium, Manfred?

Kuik: «Perekonnavaled» on juba paigutatud raamatukogudes riiuleisse minu teiste stsenaariumikogumike kõrvale. («Perekonnavaled» ilmus trükis 2013. aastal – T. T.) Las lugejad otsustavad, milline stsenaarium on kõige parem ja tuleks filmiks teha.

Vainokivi: Ikka parim.

Filmite Pärnus, miks?

Kuik: Pärnu on väga kena linn, seal on toredad inimesed ja hea linnaorkester.

Vainokivi: Parim linn Eesti perekonnavalede tekkimiseks.
----------------------------------------------

Vajatakse publikut

•    «Perekonnavalede» võttegrupp kutsub inimesi massistseeni, kus filmitakse orkestri kontserti. Orkester on olemas – Pärnu linnaorkester –, dirigent ka – Tambet Tuisk –, puudu on publik.

•    Võte on pühapäeval, 14. septembril päeva teises pooles (kellaajad täpsustuvad). Võttepäeva pikkus 4–6 tundi. Riietus pidulik, soengud sätitud. Vanus 15–75 eluaastat.

•    Huvilistel palutakse ennast registreerida e-aadressil hiie145@gmail.com (Hiie Fluss). PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles