Paet: advokaate, kes on valmis Kohvri juhtumiga tegelema, pole palju

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Liis Treimann

Välisminister Urmas Paeti sõnul rääkisid röövitud kaitsepolitseinik Eston Kohvrit kaitsma nimetatud advokaatide kasuks nende eelnev kogemus ning julgus Vene võimu vastu astuda - ülesanne, mis nõuab tänasel Venemaal igalt advokaadilt julgust.

«Venemaa keskkond on tänasel päeval selline, et neid inimesi, kes on valmis selliseid juhtumeid oma peale võtma, ei ole just liiga palju,» ütles Paet Postimehele. Ta lisas, et Polozovi ja Feigini kasuks rääkis nende tugev taust - viimastel aastatel on nad olnud seotud väga keeruliste juhtumitega, näiteks on nad esindanud Pussy Riotit ja tänavu suvel Venemaale vanglasse viidud Nadja Savtšenkot.

Paeti kinnitusel tasub advokaatide teenuse eest Eesti riik. «Loomulikult tahtsime me võimalikku parimat varianti ja Venemaa olusid silmas pidades on võimu vastu minemine juristidelt ja advokaatidelt palju julgust nõudev ülesanne,» selgitas minister. «Täna ei ole režiimisõbralikud advokaadid selle juhtumiga väga tõsiselt ja südamega valmis tegelema.»

Paeti sõnul tasub meeles pidada, et tegemist on juhtumiga, kus naaberriigist on kaasa võetud inimene, viidud vastu igasugust seaduslikkust Venemaale, kus siis üritatakse tema üle kohut mõista. «See ei ole suvaline reakohtuasi. See on ikka väga selgelt keeruline juhtum, kus rahvusvahelistele headele tavadele ja seadustele on sülitatud,» ütles ta ning lisas, et Venemaa puhul ei saa rääkida tavapärasest õigusriigist.

Ministri sõnul on on käesoleva juhtumi puhul keeruline rääkida igapäevastest konkreetsetest edusammudest, kuna tegemist on protsessiga, kus iga päev ei olegi võimalik mõõdetavaid tulemusi anda. Küll aga on just Kohvrile advokaatide nimetamine tema sõnul samm edasi.

«Nemad on saanud oma tööga pihta hakata ja ette valmistuma Venemaa sees võimalikele järgnevatele sammudele, mida süüdistaja või FSB meie kodaniku vastu otsustab ette võtta,» ütles Paet.

Samuti saab tema sõnul olulise arenguna välja tuua toetuse, mida üha enam partnerriike on Eestile avaldanud.

Eesti riik võttis täna vastu otsuse nimetada kinnipeetud Eesti kaitsepolitseiniku Eston Kohvri kaitsjateks advokaadid Mark Feigin ja Nikolai Polozov.

Möödunud reedel tegi kaitsepolitsei avalikuks, et kella 9 ajal hommikul võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud Luhamaa piiripunkti läheduses vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitseinikult ja viisid ta jõudu kasutades relva ähvardusel Venemaale. Eelnevalt segati Venemaa suunalt operatiivraadiosidet ja kasutati suitsugranaati.

Õhtul vahendas ITAR-TASS Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse FSB teadet, mille kohaselt pidas julgeolekuteenistus Pihkva oblastis kinni Eesti kaitsepolitsei töötaja Eston Kohvri. Kaitsepolitsei kinnitas küll, et Venemaale viidud kaitsepolitseinik, kes tegeles Eestis teabe kogumisega piiriülese kuritegevuse kohta, on Kohver, kuid tema kinnivõtmine toimus erinevalt FSB väidetust Eesti territooriumil.

Eestis on alustatud juhtumi uurimiseks kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvide alusel, mis käsitlevad vabaduse võtmist ning riigipiiri ja ajutise kontrolljoone ebaseaduslikku ületamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles