Kohvri advokaat: Venemaal ei ole õigusemõistmist kui niisugust

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Polozov.
Nikolai Polozov. Foto: SCANPIX

Kohvri advokaadiks nimetatud Nikolai Polozov ütles Postimehele antud intervjuus, et Venemaal puudub õigusemõistmine ning kui asi puudutab poliitikat, võtavad tegelikke otsuseid vastu kõige kõrgemad võimud või president Vladimir Putin isiklikult.

Eestis võeti teade, et teie ja Mark Feigin hakkate Eston Kohvrit kaitsma, rõõmuga vastu.

See on meeldiv!

Oleme jälginud, kuidas te Pussy Rioti eest võitlesite kohtus Vene võimude vastu.

Meie reputatsioon käib tõesti meist ees.

Usute, et Venemaal on võimalik õiglane kohtumõistmine?

Venemaal ei ole õigusemõistmist kui niisugust. Ei ole sõltumatuid kohtuid. See on võimalik lihtsates asjades nagu kelleltki varastati kott kartuleid või midagi niisugust. Kui asi puudutab poliitikat, on lugu teine. Otsused võtavad vastu kõige kõrgemad võimud ja eriti tõsiste juhtumite puhul otsustab Vladimir Putin isiklikult. Me ei soovi kuidagi mõjutada või suunata kohut ega uurimist, meie sooviks on rõhuda Venemaa kõrgemale võimule, kes võtab otsused vastu.

See ei ole kaugeltki kerge töö! Kuidas te seda teete?

Aga see on meie töö: esitame kaebusi, oleme kohtus, suhtleme oma kaitsealusega. Oleme sidepunkt rahvusvahelise poliitilise kogukonnaga. Näiteks võib tuua Pussy Rioti juhtumi, mil neid ähvardas kuni seitse aastat vabadusekaotust, aga tänu rahvusvahelisele mõjutusele anti neile kaks aastat ja siis lasti üldse amnestiaga vabaks. Üldiselt on nii, et kinnipidamise asjus teeb otsuseid Venemaa kõrgeim võim, mitte konkreetne kohus ega uurija. Nad on vaid dekoratsioon ja sellest tuleb aru saada. Mis puudutab Kohvrit, siis meie teada rööviti ta Eesti territooriumil. See ei ole esimene röövimine, mis Vene Föderatsioon on toime pannud. Tuletan meelde ukrainlanna Nadija Šavtšenko juhtumit, millega samuti tegeleme. See seisneb meetodis ja selliste asjadega tuleb otsustavalt võidelda. Ei ole lubatav, et Eesti kodanik, Euroopa Liidu kodanik rööviti oma maal ja siis mõisteti kohut Vene Föderatsioonis. See ei ole õige.

See on hullumeelsus!

Just. Me teame, et ta rööviti Eesti territooriumil.

Te olete selles veendunud?

Absoluutselt veendunud ja hakkame seda tõestama Vene kohtus.

Kas saate Kohvriga lähipäevil kokku?

Meie peamine ülesanne on temaga kõige kiiremas korras kohtuda. Mõistame, et meil on vastas FSB, kes uurib seda asja. Seepärast juba homme (täna) esitame vajalikud dokumendid, et asjaga tegelema hakata. Ilma uurija loata meid tema juurde ei lasta.

Seega kohus peab kinnitama, et te võite Kohvri kaitsjatena tegutsema hakata?

Isegi mitte kohus, vaid uurija. See pole küll seaduslik, aga meil on selline ebaseaduslik praktika Venemaal. Lefortovo vangla ei allu ametlikult küll FSBle, aga tegelikult on see nii. See on koht, kus eeluurimisel hoitakse kinni eriti ohtlikke kurjategijaid. Sinna niisama lihtsalt ei pääse.

Kas saate selle loa?

Loodame. Seaduse järgi pole põhjust, miks meile luba ei anta, aga peab mõistma, et Venemaal töötab seadus väga valikuliselt.

Mida Kohvri kaitsjaks nimetatud Polozov veel rääkis, loe neljapäevasest Postimehe paberlehest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles