USA õhujõududel tekkis probleem ateistist piloodiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA õhujõudude hävitaja F-16
USA õhujõudude hävitaja F-16 Foto: SCANPIX

USA õhujõududel tekkis probleem ühe ateistist piloodi tõttu, kes keeldus andmast uuesti värbamise vannet jumala nimel.

USAs kehtiva seaduse järgi peavad sõjaväelased andma teenistusvande jumala nimel, kuid selle kasutamise üle otsustab iga armeeliik ise, edastab The Guardian.

Õhujõudude liikmed said varem jätta jumala osa oma vandest välja, kuid alates 2013. aasta oktoobrist peavad nad siiski andma vande jumala nimel.

USA õhujõudude juhtkonna teatel ei saa nad seda muuta ilma kongressi otsuseta.

Inimõigusorganisatsioon American Humanist teatas möödunud nädalal, et ateistist lenduril on vaid kaks varianti. Kas anda teenistusvanne jumala nimel või lahkuda sõjaväeteenistusest.

Juba varem jättis see lendur temaga sõlmitud lepingust välja fraasi «so help me God» (aidaku mind jumal) ning keeldus seda valjult välja ütlemast.

USA õhujõud teatasid 25. augustil piloodile, et temaga ei saa uut teenistuslepingut sõlmida, kuna ta keeldub «jumalat» kasutamast.

Organisatsioon American Humanist leiab, et lendurilt nõutav vanne rikub tema põhiseaduslikke õigusi.

Organisatsioon esitas õhujõududele palve, et selle piloodi vannet muudetaks nii, et ta ei pea kasutama väljendit «so help me God».

«Põhiseaduse järgi ei pea vanduma jumala nimel ja seda võimalust on varem kasutanud ka õhujõud,» teatas organisatsioon American Humanist.

American Humanist advokaat lisas, et nad annavad õhujõud kohtusse, kui piloot ei saa oma teenistusvannet anda ilma «jumalata».

USA õhujõudude pressiesindaja Rose Richeson teatas, et õhujõud esitasid kaitseministeeriumile palve vaadata vande andmise reeglistik uuesti läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles