Moscow Times: Venemaa püüab Ukraina põgenikega Siberit rahvastada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike Ukrainast põgenenud tüdruk ootab koos vanematega raudteejaamas, kust edasi viib rong neid põgenikekeskusesse - Siberis asuvasse Krasnojarskisse.
Väike Ukrainast põgenenud tüdruk ootab koos vanematega raudteejaamas, kust edasi viib rong neid põgenikekeskusesse - Siberis asuvasse Krasnojarskisse. Foto: SCANPIX

Iga Nõukogude Liidu liider tundis tungi asustada ümber suuri rahvamasse ning nüüd teeb seda ka Vladimir Putin, suunates Ukraina põgenikud Siberi avarustesse, kirjutab Moscow Timesi arvamusloos ajakirjanik Andrei Malgin.

Malgin meenutab, kuidas Stalini ajal sunniti näiteks 1944. aastal pool miljonit tšetšeeni ümber asuma ning tehti sama 186 000 krimmitatarlasega – mõlemad rahvad saadeti Kasahstani ja Kõrgõstani ja mõlema rahva hulgas suri sadu inimesi juba teel. Tšetšeenid said koju naasta pärast Stalini surma, krimmitatarlased alles 1989. aastal, mil selleks andis loa Mihhail Gorbatšov. Sarnaste kampaaniate ohvriteks langesid veel paljud rahvad ning paljudel neist kulus koju saamiseks väga kaua aega.

Putin on rääkinud Siberi kehvast demograafilisest olukorrast – kehvad elutingimused, isoleeritus ja töökohtade vähesus on sundinud inimesi mujale suunduma ning Kaug-Ida rahvaarv kahaneb. «Nüüd on Putin leidnud aga probleemile ootamatu lahenduse.»

Ida-Ukrainast on põgenenud tuhandeid ja tuhandeid inimesi, kellest osa püüab leida rahulikumaid elupaiku Kesk- ja Lääne-Ukrainas, teised liiguvad Rostovi oblastisse ja Krimmi. «Täpne hulk on teadmata, sest mõlemad kriisi pooled manipuleerivad propaganda eesmärgil arvudega, ent ka kõige tagasihoidlikumatel hinnangutel on neid sadu tuhandeid.»

Nüüd viivad igapäevased lennud endisi Ukraina elanikke Venemaa avarustesse sellistesse paikadesse nagu Kolõma, Kamtšatka ja mitmed erinevad Siberi linnad. «Kas need inimesed tahavad sinna minna? Ei!»

«Mind šokeeris artikkel Magadani (linn Kaug-Idas - toim) ajalehes, kus kirjutati, et kui esimene lennuk 400 Ukraina põgenikuga maandus, tormasid ajakirjanikud nende juurde küsimusi esitama, ent neid peatas reisijate küsimus «Kus me oleme?»»

Selgus, et põgenikud läksid lennukile Krimmis Simferopolis ja neile öeldi, et nad viiakse Musta mere äärsesse Anapa linna. Maandusid nad aga 7000 kilomeetrit ida pool – Magadanis. Seal said nad teada, et see oligi nende üks ja ainus tasuta lend – lahkumiseks peavad nad ostma täishinnaga lennupileti.

«See ongi kõige uuem Venemaa suur ümberasustuskampaania.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles