Mikser: nõrkus provotseerib Kremlit rohkem kui tugevus

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Andres Haabu / Postimees

Kaitseminister Sven Mikser ütles täna riigikogus, et liitlasvägede kohalolek ei halvenda mitte kuidagi Eesti julgeolekuolukorda, sest Venemaa presidendi Vladimir Putini administratsioonile mõjub nõrkus tugevusest provotseerivamalt.

Mikseri erakonnakaaslane, sotsiaaldemokraat Jaak Allik küsis täna riigikogus NATO tippkohtumise tulemuste arutelul, kas valitsus on teadvustanud probleemi, et osa Eesti muukeelsest elanikkonnast suhtub Walesis saavutatud kokkulepetesse negatiivselt ja näeb neis ohtu Eesti julgeolekule. «Nii idanaabri provotseerimise mõttes kui ka pidades silmas seda, et võõrvägede paigutamine Eestisse võib sõjalise konflikti korral teha Eestist nii-öelda esmalöögi objekti,» täpsustas Allik, kes soovis Mikserilt teada, kas on kavandatud meetmeid, et selliseid hirme ja hoiakuid leevendada.

Mikseri sõnul on see, et vene emakeelega inimesed on mõnevõrra teistsuguses infoväljas kui eesti emakeelega inimesed, probleem, mille teadvustamisest pole kunagi puudust olnud. «Samal ajal toimivaid lahendusi on siiani otsitud rohkem kui leitud. Nii valitsus kui ma usun, et ka riigikogu neid arutelusid jätkavad, kuidas anda ka mitte eesti emakeelega inimestele Eestis informatsiooni, mis tooks nad meie inforuumile lähemale,» ütles ta.

Küll aga kinnitas kaitseminister, et ei saa mitte kuidagi nõustuda väitega, justkui võiks liitlasvägede kohalolek Eesti julgeolekuolukorda halvendada. «Ma olen täiesti veendunud, et selliste raskesti prognoositava käitumisega, aga lähiaja kogemuse põhjal agressiivselt käituvate režiimide puhul, nagu on praegune Putini administratsioon Venemaal, kindlasti nõrkus on provokatiivsem kui tugevus. See, kui tajutakse liitlasi kahtlevate, kõhklevate, lõhestatutena, tekitab kindlasti pigemini kiusatuse oma õnne katsuda ja agressiivseid samme astuda kui see, kui liitlasi tunnetatakse tugevate, ühtsete ja resoluutsetena,» lausus ta.

Mikseri sõnul ei halvenda kuidagi Eesti julgeolekuolukorda, kui Eesti pinnal viibivad liitlaste kaitseväelased, kes viivad läbi oma väljaõpet ja harjutavad koos Eesti kaitseväelastega eri stsenaariume, sealhulgas Eesti territooriumi kaitsmist. «Pigem on ikkagi tegemist tegevusega, mis Eesti julgeolekuolukorda, ja ma usun, et ka kõigi Eesti inimeste julgeolekutaju võiks parandada,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles