Kohalikud Vene parteijuhid ei kiirusta Medvedevi otsust kiitma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa riigiduuma..
Venemaa riigiduuma.. Foto: Reuters / Scanpix.

Eestis tegutsevate venekeelsete parteide juhid ei kiirustanud kiitma Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi otsust tunnustada Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvust.

Ühendatud Vasakpartei kaasesimees Sergei Jürgens ütles, et Kosovo eeskuju andis teiste konfliktipiirkondade liidritele ettekäände hakata lahendama oma regioonide sõltumatuse küsimust.

«See, et osa riike tunnustas Kosovot ja osa mitte, näitab, et probleemi lahendamise selline meetod on mitmeti hinnatav," lisas ta. «Lõuna-Osseetia ja Abhaasia kiirustav tunnustamine Venemaa poolt ei aita kaasa rahu ja stabiilsuse säilitamisele konfliktipiirkondades.»

Jürgensi sõnul tulnuks enne tunnustamist korraldada mõlemas piirkonnas uus referendum.

Kaasesimees arvaldas arvamust, et rahvaste enesemääramisõigus ning riikide territoriaalse terviklikkuse põhimõte on tänapäeva rahvusvahelises õiguses teineteisega vastuolus.

«Arvan, et ÜRO peaks kiiresti hakkama tegelema selle vastuolu kaotamisega ning otsustama, kumb on tähtsam - inimeste õigused või riigi terviklikkus,» ütles Jürgens.

Vene Erakonna Eestis esimees Stanislav Tšerepanov ei suhtunud samuti Medvedevi otsusesse üheselt.

«See on Venemaa valik, mis aga tekitab teatud muret,» ütles ta. «Lõuna-Osseetia ja Abhaasia rahva tahe on esmane, kuid lihtsaid lahendusi siin ei ole.»

Tšerepanov lisas, et igal juhul tuleb probleem lahendada rahulikul teel. «Praeguses olukorras pole üheselt õigeid või süüdlasi,» ütles ta.

Parteijuht märkis, et Lõuna-Osseetia ja Abhaasia rahva tahte tunnustamine on küll õige samm, kuid teisalt näitab Venemaa ühepoolne otsus ka tema soovi mängida globaalpoliitikas suuremat rolli.

«Venemaa balansseerib piiril ja on tähtis, et ta seda ei ületaks, sest siis võib tekkida oht üldisele julgeolekule,» lisas Tšerepanov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles