Vene analüütik: mingit vahet ei ole, kes Kohvri advokaadid on

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver Moskva kohtumajas.
Eston Kohver Moskva kohtumajas. Foto: Ekraanitõmmis

Mitte advokaadid ei mõjuta Eesti kaitsepolitseiniku Eston Kohvri kohtuasja Moskvas, vaid see, millal ja kui palju Eesti ametivõimud lõpuks suud paotavad, arvab Vene uuriv ajakirjanik ja turvateenistuse ekspert Andrei Soldatov.

Eile selgus, et Kohvrit, keda väidetavalt süüdistatakse spioneerimises, hakkavad kohtus esindama kaks advokaatidest superstaari, Mark Feigin ja Nikolai Polozov.

Mõlemad mehed esindasid ka näiteks punkbändi Pussy Riot liikmeid.

Kas see, et Eston Kohvril on väga tuntud advokaadid, tuleb talle kasuks? Te olete varem öelnud, et Vene meedia ei kajasta Kohvri juhtumit väga. Äkki see aitab tähelepanu võita?

Ma ei usu, et advokaatide valik midagi selle juhtumi puhul midagi muudab. On olemas piisavalt näiteid, kus inimesed - ka välismaalased - keda süüdistatakse spioneerimises on palganud väga kõrge profiiliga advokaadid. Näiteks on väga kuulus advokaat Pavel Astakhov. Ta esindas [ameeriklast] Edmond Pope’i, keda süüdistati spionaažis [Pope mõisteti 20 aastaks vangi, kuid Venemaa president Vladimir Putin andis talle mõne aja pärast siiski armu]. Astakhov luges isegi luuletuse kohtusaalis, et kohtuasjale rohkem tähelepanu tõmmata, aga see ei aidanud. Nii et see pole kahjuks eriti oluline, kes su advokaat on, kui su juhtumit delegeeritakse kõrgemate autoriteetide poolt.

Mis siis on oluline?

Oluline küsimus on see, et me teame [Eston Kohvrist] väga vähe. See on vale strateegia. Parim, mida Eesti praegu teha saaks, on temast nii palju, kui võimalik, rääkida. Parim oleks survestada Eesti ametkondi temast rohkem rääkima. See võib midagi muuta.

Et mida ta piiri lähedal tegi, kes ta on jne?

Jah, mis taust tal on, kus ta treeninud on – kõik need asjad, et näidata, et ta ei olnud luurega seotud, vaid õiguskaitsega, nii palju kui mina aru olen saanud. Eestlased peaksid meiega rohkem detaile operatsiooni kohta jagama. Kõige parem oleks, kui nad kõiki tõendeid esitleksid.

Kui me isegi temast palju räägiksime, kas Vene meedia seda kajastaks?

Meil on ikka veel mõned sõltumatud uue meedia väljaanded. Nemad võib-olla kirjutaksid sellest. Televisiooni jaoks ei muudaks see midagi, sest see on kõik valitsuse käsutuse all.

Mark Galeotti, ekspert New Yorgi ülikoolist ütles, et tõenäoliselt vabastatakse Kohver varsti, sest Venemaa kasutab teda nö testina, et liitlastele näidata, et nad pole nii ühtsed, kui nad arvavad. Õppejõud arvas, et Kohver vahetatakse ilmselt varsti mõne teise Eestis oleva kinnipeetud julgeolekuteenistuja vastu. Mida Teie sellest arvate?

Esiteks, Venemaa ei vaheta enam agente. Keegi ei tea, miks. Aga poolteist aastad tagasi püüti näiteks kaks Vene spiooni, Andreas and Heidrun Anschlag, Saksamaal kinni. Ja neid ei vahetatud kellegi vastu. Aga võib-olla on Markil õigus – võib-olla nad tahtsid vaid selle käiguga midagi näidata. Aga ilmselt teda kellegi vastu ei vahetata.

Kuidas ta siis muidu vabastataks?

Jah, see ongi see suur küsimärk. Keegi ei tea. Mäletad seda ukrainlanna, Nadja Savtšenko, juhtumit? Ma kardan, et Eesti meest võib sama saatus oodata. Ta on ka samas vanglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles