Video: Vene ja Eesti piirivalvurid vaatlesid Kohvri röövimispaika (1)

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nüüdseks on avalikustatud video, millest on näha, kuidas Eesti ja Vene piirivalvurid 5. septembri pärastlõunal mõni tund varem Venemaale viidud kaitsepolitseiniku Eston Kohvri röövimispaika vaatlesid.

Eesti vabariigi piiriesindaja, politsei- ja piirivalveameti piirivalvekolonel Aimar Kössi nõudmisel toimus 5. septembril kella 13 ajal ühisvaatlus Vene piirivalvega, kus mõlemad osapooled kinnitasid, et toimunud on piiririkkumine Venemaalt Eestisse ja tagasi Venemaale. Selle kohta vormistati protokoll, mille allkirjastasid Eesti ja Vene piiriesindaja abid. Ehkki Vene piirivalve ei ole siiani nõustunud 5. septembri protokolli ametlikult kinnitama, jagas PPA eile avalikkusega ka protokolli, mille Eesti ja Vene piiriesindajate abid vormistasid 5. septembri ühisvaatlusel.

Möödunud reedel tegi kaitsepolitsei avalikuks, et kella 9 ajal hommikul võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud Luhamaa piiripunkti läheduses vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitseinikult ja viisid ta jõudu kasutades relva ähvardusel Venemaale. Eelnevalt segati Venemaa suunalt operatiivraadiosidet ja kasutati suitsugranaati.

Õhtul vahendas ITAR-TASS Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse FSB teadet, mille kohaselt pidas julgeolekuteenistus Pihkva oblastis kinni Eesti kaitsepolitsei töötaja Eston Kohvri. Kaitsepolitsei kinnitas küll, et Venemaale viidud kaitsepolitseinik, kes tegeles Eestis teabe kogumisega piiriülese kuritegevuse kohta, on Kohver, kuid tema kinnivõtmine toimus erinevalt FSB väidetust Eesti territooriumil.

Laupäeval teatas Vene telekanal Pervõi Kanal, et Moskva Lefortovo rajoonikohus on andnud loa Kohvri vahi alla võtmiseks. Vene meedia väitel kahtlustatakse teda spioneerimises ning lisaks ka piiri illegaalses ületamises ja relva ebaseaduslikus transportimises.

Eestis on alustatud juhtumi uurimiseks kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvide alusel, mis käsitlevad vabaduse võtmist ning riigipiiri ja ajutise kontrolljoone ebaseaduslikku ületamist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles