Video: Tallinna päästja Andrei pälvis juba neljandat korda Elupäästja medali

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna kesklinna päästekomando päästjale Andrei Bibale andsid siseminister Hanno Pevkur ja päästeameti peadirektor Kuno Tammearu üle neljanda Elupäästja medali.

Andrei Biba. Foto:
Andrei Biba. Foto: Foto: Sander Ilvest

6-aastase tütre ja 14-aastase poja isa Andrei Biba meenutas, et on varasemalt sama aumärgi saanud 2005., 2007. ja 2008. aastal, mil ta on inimesi tulest päästnud.

2005. ja 2008. aastal tuli inimesed välja tuua põlevatest korteritest. 2007. aastal päästis Biba tulesurmast aga kaks alkoholijoobes kodutut, kes sooja saamiseks olid majja tule teinud.

Tänavu märts aitasid Biba ja tema paariline ja Deniss Smoldarev Lasnamäel põlevast korterist välja teadvusetult lamanud mehe.

Korteri metallist turvauks oli esialgu kinni, mistõttu tuli meestel see lahti lammutada. Nad sisenesid korterisse, mis oli suitsu täis. Temperatuur oli väga kõrge. Korteris põles lahtise leegiga diivan, millelt leiti termokaamera abiga abitus seisundis ja teadvuseta kannatanu.

Andrei ja Deniss toimetasid ta põlevast korterist välja trepikotta, kus kannatanuga hakkas tegelema kiirabibrigaad. Seejärel suundus suitsusukeldajate paar tagasi korterisse ning kustutas tulekahju.

Kogu päästeoperatsioon, alates meeskonna kohalejõudmisest kuni kannatanu ohutusse keskkonda toimetamiseni, kestis kolm minutit.

Smoldarevit autasustati Elupäästja III klassi medaliga.

Kaks aastat päästjana tegutsenud Smoldarev peab 16 aastat sama ametit pidanud Bibat eeskujuks ning toredaks paariliseks. «Hea päästja on ka füüsiliselt väga tugev ja armastab inimesi aidata,» lisab Smoldarev.

Biba ütles, et tunnustus on temale suureks auks, ent lisas tagasihoidlikuks jäädes, et inimeste päästmine ongi tema igapäevane töö.

Siseminister Hanno Pevkur ja päästeameti peadirektor Kuno Tammearu andsid tänasel Eesti organiseeritud tuletõrje 95. aastapäeva puhul üle päästeteenistuse aumärgid. Elupäästja medaliga tunnustati kaheksat inimest, kes on üles näidanud vaprust inimelude päästmisel.

Elupäästja II klassi medal annetati Kiviõli päästekomando päästjale Vladimir Borodinile, kes päästis koos Allan Tartuga tulesurmast vanema meesterahva. Vladimirit tunnustati inimese elu päästmise eest teist korda.

Päästeteenistuse Kuldristiga tunnustati päästeameti päästetöö osakonna valmisoleku talituse juhatajat Raoul Raidnat, kes on andud märkimisväärse panuse päästetöö valdkonna arengule.

Päästeteenistuse Hõberistiga tunnustati kuut ning päästeteenistuse medaliga tunnustati 30 inimest. Missioonimedal koos tunnistusega annetati 12 missioonil käinud päästemeeskonna liikmele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles