Moskva: lendur Savtšenkot ja filmimees Sentsovi Minski protokoll ei vabasta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nadežda Savtšenko ülekuulamisel.
Nadežda Savtšenko ülekuulamisel. Foto: SCANPIX

Moskva ei näe ühtegi põhjust, miks vangide vabastamist ette nägev Minski protokoll, mida kutsutakse ka relvarahuleppeks, peaks laienema Ukraina kodanikele Ihor Sentsovile ja Nadežda Savtšenkole, ütles Vene välisministeeriumi pressiesindaja Aleksandr Lukaševitš.

«Ma ei näe seost Minski protokolliga, sest see puudutab lahingutegevuse käigus kinni võetud sõjavange,» ütles Lukaševitš eile vastuseks küsimusele, kas Venemaa ja Ukraina peavad läbirääkimisi Sentsovi ja Savtšenko vabastamise üle vastavalt Minski lepetele.

Ukraina filmirežissöör Ihor Sentsov võeti kinni 11. mail Krimmis kahtlustatuna terrorirünnakute kavandamises. Kaheksa päeva hiljem viidi ta Moskvasse.

Ukraina piloot Nadežda Savtšenko langes juunis Luganski oblastis vangi pärast 30 päeva lahingutegevust vabatahtlike võitlejate pataljoni Aidar koosseisus.

8. juulil sai teatavaks, et Savtšenko asub Venemaal Voronežis eeluurimisvanglas. Päev hiljem kinnitas seda Venemaa juurdluskomitee, teatades, et Savtšenkole on esitatud süüdistus ajakirjanike tapmisele kaasaaitamises.

«Euroopa Nõukogu peasekretär esitas samuti selle kohta arupärimise. Me ütlesime ausalt, et nende isikutega seoses viiakse läbi operatiivtegevust, sest nende vastu on esitatud tõsised süüdistused,» ütles Vene välisametkonna esindaja.

Reedel allkirjastasid Ukraina, Venemaa ja Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) esindajad nn Minski protokolli, mille 12 punktist üks näeb ette kõigi seadusvastaselt kinni hoitavate pantvangide ja isikute vabastamist.

Ukraina president Petro Porošenko ütles kolmapäeval, et alates relvarahu jõustumisest 5. septembril on vabadusse pääsenud ligi 700 Ukraina kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles