Politoloog: Abhaasia ja Lõuna-Osseetia tunnustamine viib OSCE lagunemiseni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OSCE esimees Alexander Stubb
OSCE esimees Alexander Stubb Foto: AFP / Scanpix

Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvuse tunnustamine Venemaa poolt viib Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) lagunemiseni, ennustab Aserbaidžaani politoloog Ilgar Mamedov.

«See tähendab OSCE kui Euroopas julgeolekut ja koostööd tagava struktuuri lagunemist. See protsess algas Kosovo iseseisvuse tunnustamisega ning sai nüüd jätku Vene presidendi Dmitri Medvedevi otsuse näol," ütles Mamedov teisipäeval Interfaxile.



Tema sõnul saab «OSCEd pärast niisugust hoopi vaevalt käsitleda tõsise struktuurina, mis tagab liikmesriikide puutumatuse ja piiride säilimise. Seepärast on need riigid sunnitud otsima oma julgeolekule veenvamaid garantiisid".



Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvuse tunnustamine mõjutab politoloogi sõnutsi negatiivselt ka Mägi-Karabaggi konflikti reguleerimist.



«Kui pole endam OSCEd, siis pole ka Minski gruppi ehk Karabahhi rahuprotsessi vahendavate riikide rühma. Usun, et algavad tõsised diskussioonid rolli üle, mida OSCE saaks selle konflikti lahendamises etendada," ütles Mamedov.



Aserbaidžaani välisministeerium on seni hoidunud kommenteerimast Venemaa otsust Abhaasia ja Lõuna-Osseetia tunnustamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles