Ossinovski piiriäärsete maade müügist: räägime oma inimestest, mitte välismaalastest

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti piir
Eesti piir Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimehe, haridusminister Jevgeni Ossinovski sõnul ei toetanud valitsus keskerakondlase Mihhail Stalnuhhini koostatud eelnõu, mis lubaks piiriäärseid alasid müüa võõrriikide kodanikele, kuid pidas vajalikuks teemat riigikogus edasi arutada, sest praegune kord keelab suurel hulgal Eesti elanikel omandada pea kümnendikus Eesti omavalitsustes maad.

Ossinovski ütles Postimehele, et valitsus otsustas augusti lõpus Stalnuhhini eelnõu mitte toetada, sest koalitsioon on kokku leppinud põhimõttes mitte toetada opositsiooni eelnõu juhul, kui üks valitsusliidu partneritest on selle vastu. Samas lepiti valitsuses tema sõnul kokku, et teemat tuleb riigikogu tasemel edasi arutada, et leida olukorrale lahendus.

Ossinovski sõnul keelab praegune regulatsioon suurel hulgal Eesti inimestest omandada maad ligi kümnendikus Eesti omavalitsustest. «Loomulikult, konkreetselt piiriga külgnevatel aladel on riikliku julgeoleku mõttes eritsoon, kus maa kasutamise piirangud on õigustatud ning peavad jääma. Samas, seadus keelab teise riigi kodanikel osta kinnisvara nii suvituspiirkonnas Narva-Jõesuus kui ka turismi soodustavas Toila vallas, mis asub mitukümmend kilomeetrit piirist eemal,» ütles ta.

Sotsiaaldemokraadi sõnul on probleem tõstatunud sellest, et paljud Narva elanikud, kes omavad Narva lähedal kuni 0,2 hektari suuruseid aiamaakrunte, ei saa neid müüa ega osta, sest teine tehingupartner või nad ise ei ole Eesti kodanikud. «Juhin tähelepanu, et probleem ei ole mitte Venemaalt tulnud inimeste kinnisvara soetamises, vaid Eestis aastakümnete kaupa elanud inimeste õiguste märkimisväärses piiramises. Me ei räägi välismaalastest, vaid oma inimestest,» lausus ta.

Ossinovski sõnul on kaitseminister praeguseid piiranguid analüüsinud ning leidnud, et need on ebaotstarbekad ega täida oma eesmärki. «Siseminister on öelnud, et teema vajab täiendavat analüüsi, ent ei ole siiani toonud ühtegi sisulist argumenti, mil viisil võiks mainitud kruntide ostmine Eestis pikaajalise elaniku staatuses inimeste poolt – ja me räägime ainult neist, mitte välismaalastest – ohustada Eesti julgeolekut,» ütles ta.

Ossinovski tõi ühtlasi esile, et kehtivatest piirangutest saab väga lihtsalt juba aastaid mööda hiilida, sest seaduse järgi tohivad maad omada kas Eesti või Euroopa Majanduspiirkonna riigi kodanikud või neis riikides registreeritud ettevõtted. «Teisisõnu, kui mõni Galina Petrovna ei saa oma naabrinaiselt aiamaad osta, kuna ta ei ole Eesti kodanik, siis peab ta vormistama OÜ Galina Petrovna Aiamaa ning sellisel juhul on tehing hetkega teostatav ning täiesti legaalne, sõltumata tema kodakondsusest,» märkis ta.

Nii peavad sotsiaaldemokraadid tema sõnul põhimõtteliselt vajalikuks üle vaadata olukorra, kus maad saavad osta äriühingud ka siis, kui nende omanikud on Vene kodanikud, kuid Ida-Virumaal elavad aiamaade pidajad paarisaja ruutmeetri suurust peenramaad osta ei saa. «Meie usume, et Eesti riigi elanikud on meie inimesed ja halli passi omanikele või Vene kodakondsusega Eesti elanikele, kes on siin aastakümneid elanud, ei tohiks riik keelata eluaseme või suvila omandamist, mis on inimese elementaarne õigus demokraatlikus ühiskonnas,» ütles Ossinovski.

Postimees kirjutas täna, et Sotsiaaldemokraatliku Erakonna riigikogu fraktsioon soovib kohtuda järgmisel kolmapäeval siseminister Hanno Pevkuri ja kaitsepolitseiameti peadirektori Arnold Sinisaluga, et saada selgitusi, miks ei tohi piiriäärseid alasid võõrriikide kodanikele müüa.

Venekeelsete valijatega järjest rohkem flirtivad sotsiaaldemokraadid rääkisid sellest soovist juba koalitsioonikõnelustel, kuid siis ütles Reformierakond kindla «ei», kuna kaitsepolitsei ohuhinnangu järgi oleks selline muudatus oht Eesti julgeolekule.

Hiljuti tuli teema taas jutuks võimuliidu eestseisuses, kus sotsid teatasid, et sooviksid toetada parlamendis Keskerakonna fraktsiooni eelnõu, mis lubaks peaaegu 180 000 Eestis pikaajalise elamisloa alusel elaval inimesel osta 0,2 hektari ulatuses maad Venemaa piiri lähistel.

Reformierakonna juhatusse kuuluv siseminister Pevkur nimetas kohatuks praegu sellist teemat üldse tõstatada. «See on täiesti arusaamatu,» ütles ta. «Võttes arvesse tänast seisu Venemaa piiri peal, on see kohatu. Täna tuleb teha kõik, et muuta piir turvalisemaks, mitte müüa maad Venemaa kodanikele.»

Varemgi sama ettepanekuga välja tulnud Keskerakonna fraktsioon andis eelnõu riigikogu menetlusse juuni keskel. Esimesele lugemisele ei ole muudatus riigikogus seni jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles