Vanglas täielikus teadmatuses viibiv Kohver kohtus taas Eesti esindajaga

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver Moskva kohtumajas.
Eston Kohver Moskva kohtumajas. Foto: Ekraanitõmmis

Konsulaarosakonna juhataja Signe Matteus viis täna hommikul Moskvas kinnipeetud kaitsepolitseinikule Eston Kohvrile vajalikke asju ja selgitas, mis tema juhtumi ümber toimub.

See oli Kohvri jaoks nädala jooksul, sellest ajast kui ta kinni peeti, teine kohtumine eestlasega.

Välisminister Urmas Paet rääkis Matteusega pärast kohtumist.

«Kohtumise peamine mõte oli anda talle taas üldse võimalus Eesti inimesega eesti keeles rääkida, saada pilt sellest, mis selle kohta ka avalikkuses teada on, et tema infosulgu natuke purustada,» ütles Paet Postimehele.

Ka sai Kohver teateid kodustelt ja saatis omapoolsed teated vastu.

Kuidas tema seisukord tundus?

Paet: «Üldhinnang on rahuldav, aga ükski inimene ei ole sellistes oludes rõõmus. Kogu see olukord, kuhu ta on pandud, on väga keeruline.»

Paet lisas ka, et praegu on Kohver täielikus infosulus: «Ta saab ainult seda infot, mida need kohapealsed FSB tegelased peavad talle vajalikuks anda.»

Kohvriga on esmaspäevaks taotlenud kohtumist tema kõrge profiiliga advokaadid Nikolai Polozov ja Mark Feigin.

Samad advokaadid võitlesid kohtus ka näiteks Pussy Rioti eest.

Nädal aega tagasi tegi kaitsepolitsei avalikuks, et Venemaalt tulnud tundmatud isikud võtsid Luhamaa piiripunkti läheduses vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitseinikult ja viisid ta jõudu kasutades relva ähvardusel Venemaale.

Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus FSB teatas aga, et Eston Kohver peeti kinni Pihkva oblastis.

Laupäeval selgus, et Moskva Lefortovo rajoonikohus on andnud loa Kohvri vahi alla võtmiseks. Vene meedia väitel kahtlustatakse teda spioneerimises.

Eestis on alustatud juhtumi uurimiseks kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvide alusel, mis käsitlevad vabaduse võtmist ning riigipiiri ja ajutise kontrolljoone ebaseaduslikku ületamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles