Venemaalased võltsivad impordimaksust hoidumiseks autode tehasetähiseid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Koidula piiripunkt.
Pildil Koidula piiripunkt. Foto: Toomas Huik / Postimees

Venemaa elanike seas on hakanud levima uus võltsimismeetod, mille abil püütakse Eestist uut autot ostes hoiduda suurte impordimaksude tasumisest. Paraku jäävad nad tihti piiril sellega vahele.

Lõuna prefektuur teatab peaaegu igal nädalal Venemaale poole suundunud, kuid piiril kinni peetud sõiduautodest, millel on tehasetähist muudetud. «VIN-numbrite võltsimine on viimase aasta fenomen, mida varasemalt nii laiaulatuslikult esinenud ei ole,» ütles Luhamaa maanteepiiripunkti juht Aivo Pinte Postimehele. Tänavu on selliseid võltsinguid Luhamaa ja Koidula piiripunktides kaheksa kuu jooksul tabatud juba 46 korral, kui mullu oli see arv vaid 14.

Kõige enam on VIN-numbri manipuleerimistunnuseid tuvastatud Venemaal ikka populaarsete automarkide puhul – enim Volkswagenite puhul. Neile järgnevad märksa vähemal hulgal Mercedes Benzid ja Audid.

Pinte sõnul on see peamiselt seotud mitte autode varguse, vaid sellega, et isikud otsivad uusi meetodeid, kuidas vältida Venemaale impordimaksude maksmist. «Kui varasematel aastatel üritati sõidukeid üle piiri saada võltsitud volikirjadega, siis tänaseks on see asendunud just VIN-numbri võltsimisega. Teisisõnu, üks võltsingu liik asendus lihtsalt teisega,» ütles Pinte.

«Sõidukite identifitseerimisnumbri muutmine ei ole sageli seotud sõiduki vargusega,» selgitas Pinte. «Skeem seisneb selles, et Venemaa elanikud, kellel on tekkinud vajadus või soov paremas seisukorras sõiduki järele, ostavad endale Euroopa Liidust kasutatud sõiduki, mis on sama marki talle endale kuuluva sõidukiga Venemaal. Seejärel lõigatakse Venemaal asuva sõiduki VIN-number kere küljest välja ning transporditakse EL liikmesriigis (tavaliselt Leedus) asuvasse töökotta, kus see VIN-numbriga keredetail paigaldatakse uuele sõidukile,» kirjeldas ta.

Seejärel võetakse kasutusele ka Venemaal asuva sõiduki registreerimistunnistus ning registreerimisnumbrid kruvitakse manipuleeritud identiteediga sõidukile. «Selliselt «maskeeritud» autoga saabutakse piirile ja juht esitleb piiril kontrolli teostavatele ametnikele seda sõidukit kui tema enda sõidukit, mille omanik ta on olnud juba mitu aastat.»

Võltsitud tähistega sõiduki roolis olnud isikut ei peeta esialgu kinni, sest kõigepealt tuleb läbi viia ekspertiis. Piirivalvurite kogemus näitab, et enam kui 99 protsenti ekspertiisi vastustest siiski kinnitavad võltsimist ning vaid poolel protsendil juhtudest osutub sõiduki VIN number autentseks.

«Kui see saab kinnitust, tekib kuriteokoosseis ja juriidiline õigus isiku kinnipidamiseks. Küll võetakse võltsingukahtluse korral sõidukijuhilt ütlused esmaste asjaolude fikseerimiseks,» rääkis Pinte.

Võltsingu tuvastamisel alustatakse kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb võltsitud dokumendi või plangi kasutamist ning näeb ette rahalist karistust või kuni 3-aastast vangistust.

Käesoleva aasta kaheksa kuuga on Lõuna prefektuuri kahes piiripunktis (Luhamaa ja Koidula) avastatud 46 sõidukit, mille VIN-number oli manipuleerimistunnustega. 2013. aastal avastati selliseid juhtumeid Luhamaal ja Koidulas kokku 14 juhul ja 2012. aastal 15 juhul.

Ida prefektuuri Narva maanteepiiripunktis on tänavu avastatud 11 sõidukit, mille VIN-number oli manipuleerimistunnustega. 2013. aastal avastati Narva maanteepiiripunktis 18 ja 2012. aastal 26 sellist juhtumit.

--

Näiteid juhtumitest piiril:

10. septembril kontrolliti Luhamaa maanteepiiripunktis Eestist väljuval suunal sõiduautot Ford Transit, mida juhtis 26-aastane Vene Föderatsiooni kodanik. Kontrolli käigus tuvastati, et sõiduki VIN number on manipuleerimistunnustega ja antud isikul puudub selle juhtimise õigus. Auto paigutati täiendavate uurimistoimingute läbiviimiseks piiripunkti arestiaeda. Mees lahkus piiripunktist jalgsi Vene Föderatsiooni.

30. augusti hommikul peeti Koidula piiripunktis Eestist lahkumisel kinni Venemaa Föderatsiooni registreerimismärgiga sõiduauto VW Golf, mida juhtis 1981. aastal sündinud mees. Sõiduki kontrollimisel avastasid piirivalvurid, et masina tehasetähis oli manipuleerimistunnustega. Auto paigutati edasisteks menetlustoiminguteks piiripunkti arestiplatsile.

27. augusti hilisõhtul peeti Luhamaa maanteepiiripunktis Eestist lahkumisel kinni sõiduauto Volkswagen Golf, mida juhtis Venemaa Föderatsiooni kodanik. Sõiduki täiendaval kontrollil avastasid piirivalvurid, et sõiduki VIN-kood on manipuleerimistunnustega. Auto paigutati edasisteks menetlustoiminguteks piiripunkti arestiplatsile ning selle juht lahkus jalgsi Venemaa Föderatsiooni

14. augusti õhtul peeti Luhamaa maanteepiiripunktis Eestist lahkumisel kinni sõiduauto Renault Espace, mida juhtis Venemaa Föderatsiooni kodanik. Sõiduki täiendaval kontrollil avastasid piirivalvurid, et sõiduki VIN-kood on manipuleerimistunnustega. Auto paigutati edasisteks menetlustoiminguteks piiripunkti arestiplatsile ning selle juht lahkus jalgsi Venemaa Föderatsiooni

15. augusti õhtul peeti Koidula maanteepiiripunktis Eestisse sisenemisel kinni sõiduauto Mercedes-Benz GL450, mida juhtis Iisraeli kodanik. Sõidukijuhi kontrollimisel esitas sõidukijuht piirivalvuritele võltsimistunnustega Iisraeli juhiloa. Isik tasus menetluskulud ja võimaliku karistusena mõistetavat rahalist karistust katva makse riigituludesse. Kuna isik omas aga ka kehtivat Saksamaa juhiluba, lubati mehel jätkata teekonda Venemaa Föderatsiooni.

16. augusti öösel peeti Luhamaa maanteepiiripunktis Eestist lahkumisel kinni sõiduauto Mazda MPV, mida juhtis Venemaa Föderatsiooni kodanik. Sõiduki täiendaval kontrollil avastasid piirivalvurid, et sõiduki VIN-kood on väljalõigatud. Auto paigutati edasisteks menetlustoiminguteks piiripunkti arestiplatsile ning selle juht lahkus jalgsi Venemaa Föderatsiooni

12. augusti õhtul peeti Koidula maanteepiiripunktis Eestist lahkumisel kinni sõiduauto BMW X6, mida juhtis Ukraina kodanik kodanik. Sõiduki täiendaval kontrollil avastasid piirivalvurid, et sõiduki VIN-kood on manipuleerimistunnustega. Auto paigutati edasisteks menetlustoiminguteks piiripunkti arestiplatsile ning selle juht lahkus jalgsi Venemaa Föderatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles