Linde ja Gräzin lubaksid kooselulepingut vaid mehe ja naise vahel

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Palju vaidlusi tekitanud kooseluseaduse eelnõule esitas tähtajaks muudatusettepaneku vaid kolm Reformierakonda kuuluvat riigikogu liiget, neist kaks - Väino Linde ja Igor Gräzin - soovivad eelnõust välja jätta võimaluse, mille kohaselt saaksid kooselulepingu sõlmida ka samasoolised inimesed.

Eelnõu praegune sõnastus lubaks kooselulepingut sõlmida teovõimelistel täiskasvanutel, kellest vähemalt üks elab Eestis. Linde hinnangul peaks eelnõu aga sätestama, et kooseluleping sõlmitakse mehe ja naise vahel.

Linde sõnul on sooneutraalne lähenemine kooselule viinud selleni, et nii avalikkuses kui riigikogus pööratakse väga vähe tähelepanu nende probleemide lahendamisele, mis võivad tekkida inimeste vabast, registreerimata kooselust.

«Ühiskonna asjatut lõhenemist vältivaks võimaluseks on see, kui käesoleva seaduseelnõuga reguleeritakse üksnes mehe ja naise kooselust tekkida võivaid õiguslikke küsimusi. Kooselu seadustamist samasooliste isikute vahel tuleb aga vajadusel menetleda eraldi, pärast käesoleva eelnõu vastuvõtmist,» märkis Linde juba suvel esitatud muudatusettepanekus.

Samasisulise muudatuse on riigikogu õiguskomisjonile teinud ka reformierakondlane Igor Gräzin, kelle pakutud sõnastuse kohaselt reguleeriks kooseluleping «erinevast soost mitte abielus olevate poolte isiklikke ja nendega seotud varalisi suhteid juhul, kui ja niivõrd, kuivõrd need pole reguleeritud teiste lepingutega». Tema sõnul on ettepaneku mõte tagada õigusselgus küsimuses, kas eelnõu reguleerib homoseksuaalsete paaride kooselu või mitte.

Tähtajaks esitas komisjonile muudatusettepaneku ka Reformierakonda kuuluv Valdo Randpere, kelle hinnangul tuleks eelnõu ümber nimetada mitteabielulise kooselu seaduseks. Tema sõnul peaks juba pealkirjast nähtuma, et seadus käsitleb kooselu mitteabielulist vormi ega laienda abielu mõistet. Samuti tuleks tema sõnul eelnõust välja võtta viited samasooliste inimeste välismaal sõlmitud abielu tunnustamisele.

Lisaks leiab Randpere, et registreeritud elukaaslasele ei peaks laienema lapsendamise osas samad õigused, mis abikaasale perekonnaseaduse järgi. Tema ettepanek annaks registreeritud elukaaslasele õiguse lapsendada ainult teise elukaaslase bioloogilist last.

Peale kolme saadiku esitas õiguskomisjonile eelnõu kohta seisukoha opositsioonilise Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon, kes märkis, et ei tee küll muudatusettepanekuid, kuid soovitab eelnõu teise lugemise katkestada.

Arvamusi ja ettepanekuid on komisjonile saatnud ka paljud eraisikud ja organisatsioonid. Õiguskomisjon jätkab võimalike muudatuste arutamist tuleval nädalal.

Riigikogu 40 saadiku algatatud kooseluseaduse eelnõu läbis esimese lugemise juuni keskel. Teisele lugemisele soovib õiguskomisjon suunata selle lähinädalail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles