Moskva: allianss rikub NATO-Vene aluslepingut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

NATO ei täida Venemaaga sõlmitud alusaktis sätestatud kohustusi, ütles Venemaa alaline esindaja NATO juures Aleksandr Gruško täna.

«NATO alustas lepingu tõsist rikkumist juba enne Walesi tippkohtumisel kokkulepitud plaanide jõustamist,» ütles Gruško.

Alliansi poliitika Ukraina suhtes ning seal õppuste läbiviimine ei vii positiivsete tagajärgedeni, sõnas Vene diplomaat.

«Selge on see, et need sammud ei saa mingil juhul mõjuda kasulikult [Ukraina] stabiliseerimisele; pigem on NATO roll Ukraina kriisis olnud äärmiselt destruktiivne,» lausus Gruško videopildi vahendusel ümarlauakõnelustel Brüsselis.

Gruško usub, et Ukraina kriis oli NATO jaoks ettekääne alliansi konsolideerimiseks ning ühenduse huvi Ida-Ukraina sündmuste vastu dikteerisid geopoliitilised huvid.

NATO ja Venemaa sõlmisid 1997. aastal kahepoolsete suhete alusakti, millega osapooled lubasid kinni pidada ÜRO hartast ja 1975. aasta Helsingi lõppaktist ning NATO andis ühepoolse lubaduse mitte paigutada «olemasolevas ja ettenähtavas julgeolekukeskkonnas» uutesse liikmesriikidesse «arvestaval hulgal» vägesid.

Alliansi tippkohtumisel Walesis 4. ja 5. septembril kinnitati NATO valmisoleku tegevuskava, millega allianss tugevdab oma kollektiivkaitselisi tegevusi ja suurendab oma kohalolekut NATO piiririikides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles