Iisraelis keeldusid mitukümmend reservisti armees teenimast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli sõdurid Gaza sektori piiril.
Iisraeli sõdurid Gaza sektori piiril. Foto: Reuters / Scanpix

Iisraeli sõjaväeluure eliitüksuse 43 reservisti teatasid täna, et keelduvad teenistuskohuseid täitmast, süüdistades juudiriigi sõjaväge jõu kuritarvitamises, selgus avalikustatud kirjast.

Heebreakeelses meedias levitatud kirjas osutati Iisraeli luureteenistuse kaheldava väärtusega tegevusele Palestiina territooriumitel, mille hulka kuulusid suunatud tapmised ning ülemäärane tsiviilisikute järgi luuramine.

Eliitüksuse Unit 8200 sõdurid ja ohvitserid väitsid, et «ei taha enam teenida süsteemis, mis rikub miljonite inimeste õigusi», kirjutas päevaleht Yediot Ahronot.

«Me kutsume kõiki meie üksuses teenivaid või teenima hakkavaid sõdureid ja Iisraeli kodanikke üles võtma sõna nende kuritarvituste vastu ning nende lõpetamise nimel töötama,» tsiteeris leht.

Kirjas kritiseeriti Iisraeli meediat, mis pöörab kirja koostajate väitel liialt vähe tähelepanu palestiinlastest tsiviilisikute surmadele. ÜRO andmeil moodustavad hukkunud Palestiina tsiviilisikud umbes 70 protsenti kõikide hiljutises relvakonfliktis hukkunud inimeste arvust, mis ulatub üle 2100.

Reservistide sõnul ähvardab neid seoses teenistusest keeldumisega vahistamine ning sõjakohus. Kõik juudiriigi mehed peavad armees teenima vähemalt kolm aastat ning naised kaks.

Iisrael ja Gazat kontrolliv Hamas leppisid 26. augustil kokku relvarahus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles