Valge Maja teatas ametlikult USA sõjast Islamiriigiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry.
USA välisminister John Kerry. Foto: Brendan Smialowski/AP

Valge Maja kinnitas eile ametlikult, et USA on sõjas sunniitliku äärmusrühmitusega Islamiriik.

«USA on sõjas Islamiriigiga (IS) samamoodi, nagu oleme sõjas Al-Qaeda ning Al-Qaeda liitlastega üle maailma,» ütles Valge maja pressiesindaja Josh Earnest.

IS-i vastase tegevuse juhiks määrati USA erukindral ning endine NATO ühisvägede komandör Afganistanis John Allen. «Islamiriik on inimsuseväline nähtus ning selle peab hävitama. Kui me praegu viivitame, peame selle eest pärast kõrget hinda maksma,» ütles Allen.

USA välisminister John Kerry on siiani vastumeelselt suhtunud sõna «sõda» kasutamisesse USA Islamiriigi vastaste rünnakute iseloomustamiseks.

«Me viime ellu väga olulist terrorismivastast operatsiooni,» rääkis Kerry näiteks sel nädalal Saudi Araabias. «Kui keegi tahab sellest mõelda kui sõjast ISIL-iga (Iraagi ja Levandi Islamiriik), võivad nad seda teha, ent tegelikult on see paljude muutujatega suuremahuline terrorismivastane operatsioon,» kinnitas ta.

Kerry kohtus neljapäeval Saudi Araabias Pärsia lahe koostöönõukogu (GCC) ja teiste Araabia riikide esindajatega osana jõupingutustest moodustada IS-i vastu rahvusvaheline koalitsioon.

Täna siirdub Kerry Kairosse eesmärgiga koguda toetust IS-i vastase koalitsiooni moodustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles