Jatsenjuk: Putin püüab Ukrainat hävitada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina sõdur.
Ukraina sõdur. Foto: SCANPIX

Venemaa president Vlarimi Putin püüab hävitada Ukrainat kui iseseisvat riiki ning Kiievit saab välisagressiooni peatamisel aidata vaid NATO, ütles täna Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk.

«Me oleme endiselt sõjaolukorras ja peamine agressor on Vene Föderatsioon,» rõhutas Jatsenjuk. «Putin tagab järjekordset külmutatud konflikti,» sõnas peaminister Euroopa ja Ukraina ärifoorumil uudisteagentuuri Reuters andmetel. Jatsenjuk rõhutas, et Ukrainas toimuvat ei saa nimetada kodusõjaks.

Jatsenjuk rääkis, et Putin ei rahuldu vaid märtsis annekteeritud Krimmi ja Ukraina peamiselt venekeelsete piirkondadega. «Tema siht on võtta kogu Ukraina,» hoiatas Jatsenjuk, lisades, et Venemaa on oht kogu Euroopa julgeolekule ning maailmas valitsevale korrale.

Ta kinnitas ka, et Venemaa väited, et lääneriikide sanktsioonidel ei ole mingit mõju, on bluff.

Jatsenjuk kaitses Ukraina valitsuse küllaltki tulutuid püüdlusi reformide läbi viimisel. Ida-Ukraina konflikt ei luba Kiievil viia läbi soovitud poliitilisi reforme, tegeleda adekvaatselt majanduskriisi ning vohava korruptsiooniga, rääkis peaminister.

Viiendal septembril Minskis Ukraina, venemeelsete separatistide, Moskva ning Euroopa Julgeoleku ning Koostööorganisatsiooni (OSCE) allkirjastatud rahulepe on alles esimene samm Ida-Ukraina veresauna lõpetamise suunas, ütles ta.

Ta nentis samas , et kahepoolne rahulepe Venemaa ning Ukraina vahel poleks parim idee, vaid et Ukraina suveräänsuse garanteerimisel peaksid osalema ka EL ning USA.

Küsimusele Ukraina võimaliku NATO liikmestaatuse kohta vastas Jatsenjuk, et mõistab, et NATO ei ole valmis Kiievit vastu võtma, ent nentis, et NATO on praegustes oludes ainus vahend Ukraina kaitsmiseks.

Ukrainal puudub praegu võimalus saada NATO liikmeks, ent Kiiev teeb NATOga koostööd ning loodab saavutada ka liikmestaatuseta liitlases staatuse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles