Oranje ordu avaldab meelt Šotimaa iseseisvumise vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühtsuse pooldajad elasid paraadile kaasa.
Ühtsuse pooldajad elasid paraadile kaasa. Foto: SCANPIX

Tuhanded protestantliku Oranje ordu liikmed marssisid täna läbi Edinburghi, et avaldada viimasel referendumieelsel nädalavahetusel meelt Šotimaa iseseisvumise vastu.

Nii iseseivusleer kui nende vastased on kampaania viimastel nädalatel pannud mängu kõik võimaliku.

Meeleavaldusel osales ligikaudu 15 000 Ühendkuningriigi ühtsuse pooldajat.

«Me oleme uhked, et oleme osa Suurbritanniast. Me pooldame ühtsust kirglikult. Me oleme siin, et «ei» leerile väge anda,» ütles ordu Šotimaa suurlooži suurmeister Henry Dunbar Edinburghi lossi juures kõnekoosolekul.

Üle kogu Šotimaa on mõlemad pooled tulnud tänavaile kampaaniat tegema ning iseseisvusleeri populaarsuse kasvust ajendatuna on oma tegevust aktiviseerinud ka unionistid.

Marsile olid kohale tulnud ka oranjelased Põhja-Iirimaalt ja Inglismaalt, kuigi see on põhjustanud pingeid ametliku «Parem Üheskoos» kampaaniaga.

Oranje ordut on süüdistatud vägivaldsuses ja sektantluse õhutamises, kuid laupäevase meeleavalduse korraldajad on nimetanud üritust rahumeelseks, kutsudes orduliikmeid säilitama jahedat pead ja väärikust.

Läbi Edinburghi marssinud ja «God Save the Queen» laulnud oranjelasi vaadanud «ei» leeri aktivist Ginger Fraser avaldas arvamust, et kuigi paljud «Parem Üheskoos" inimesed tunnevad paraadi vaadates piinlikkust, ei mõjuta see üritus kuigivõrd hääletustulemust. «Inimesed langetavad otsuse iseseisvalt,» lausus ta.

Oranje Ordu asutasid 1795. aastal Põhja-Iirimaa protestandid ja selle eesmärgiks on Suurbritannia ülemvõimu säilitamine ja kindlustamine Põhja-Iirimaal - protestantluse sildi all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles