Põhja-Koreas peeti kohut väidetavalt asüüli taotlenud ameeriklase üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Septembri alguses kohtus kinni peetav Ameerika kodanik Mathew Miller AP ajakirjanikega.
Septembri alguses kohtus kinni peetav Ameerika kodanik Mathew Miller AP ajakirjanikega. Foto: SCANPIX

Põhja-Koreas mõisteti täna hommikul kohut ameeriklase Matthew Milleri üle, kes arreteeriti aprillis, mil ta väidetavalt rikkus oma turististaatust ja nõudis asüüli.

Milles teda täpselt süüdistatakse, enne istungi algust teada ei antud. Põhja-Korea meedia teatel rebis Californiast pärit Miller olevat Põhja-Korea pealinna Pyongyangi lennujaamas oma viisa tükkideks ja nõudis asüüli, edastab uudisteagentuur AP.

Peagi peetakse Põhja-Koreas kohut ilmselt ka teise USA kodaniku Jeffrey Fowle'i üle. Tema sisenes Põhja-Koreasse seaduslikult 29. aprillil, ent peeti kinni pärast seda, kui ta oli väidetavalt jätnud hotelli piibli.

Põhja-Korea teatas juulis, et annab Milleri ja   Fowle 'i kohtu alla süüdistatuna vaenulike aktide kordasaatmises.

Viimati USA kodaniku üle peetud kohtuprotsess lõppes sunnitööle mõistmisega - Kenneth Bae peeti 2012. aasta novembris Põhja-Koreas kinni ja mõisteti hiljem 15 aastaks sunnitööle süüdistatuna Põhja-Korea valitsuse kukutamise katses. Ta töötas BBC teatel giidina ning tegi missionitööd. 

Kohtuotsuse kohaselt on Bae äärmuslik evangelist, kes toimetas riiki õõnestavat materjali ning kavatses sadamalinna Rasoni ka vastava baasi rajada.

USA ärgitab Põhja-Koread kolme kinnipeetavat ameeriklast vabastama.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles