Venemaa telekanalid ei kasuta enam väljendit «Kiievi hunta»

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juunikuine meeleavaldus Moskvas, kus Venemaa tegevuse toetaja kannab loosungit «Kiievi hunta, välja Donbassist!»
Juunikuine meeleavaldus Moskvas, kus Venemaa tegevuse toetaja kannab loosungit «Kiievi hunta, välja Donbassist!» Foto: SCANPIX

4. septembrist saadik ei ole Vene riiklikud telekanalid kasutanud enam väljendit «Kiievi hunta», kuigi päev enne mainiti seda viiel korral, edastas raadiojaam Ehho Moskvõ.

Raadiojaamale Ehho Moskvõ rääkis muutustest Venemaa retoorikas Vladmir Valfolomejev meediamonitooringuettevõttest Medialogia, kirjutab Ukraina uudistekanal 1778.ua.

Riiklikele meediaettevõtetele jagatavaid juhtnööre, kuidas midagi kajastatakse, nimetatakse vene keeles темники.

Taoliste juhtnööride jagamine tõusis hiljuti taas päevakorda, kui populaarne veebiväljaanne Sputnik i progrom kirjutas Venemaa rahvusringhäälingu (VGTRK) uutest juhtnööridest, mis nägid ette, et Ukraina president Petro Porošenkot ei nimetata enam kriminaaliks ja endist Ida-Ukraina separatistide sõjaväelist juhti Igor Girkinit ehk Strelkovi enam eetris ei näidata.

Lisaks soovitati vältida nimesid Donetski rahvavabariik ja Luganski rahvavabariik, nende asemel olevat parem öelda Donetski oblast ja Luganski oblast.

Vene propagandamasina vead on internetis ka teravat vastukaja saanud. Kõige kuulsam ja silmatorkavam valeteade on ilmselt olnud Pervõi Kanalist ja RT-st levima hakanud lugu, kus väideti, et Ukraina väed lõid Slovjanskis väikese poisi risti.

Samamoodi on tähelepanu püüdnud isikud, kes ilmuvad välja erinevates paikades Ukrainas ja räägivad kaamerate ees «tegelikust olukorrast» esinedes sealjuures erinevate nimede ja tiitlitega. 

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles